Havlova nedůstojná pieta. V Plzni zapáchá

21.12.2011 9:59

V šoku jsou mnozí lidé, kteří přicházejí uctít památku zesnulého exprezidenta Václava Havla ke kostelu sv. Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky k proslulému „andělíčkovi,“ pro štěstí, který se nachází na jedné z mříží z boku kostela. Za normálních okolností by šlo o důstojné pietní místo, ke kterému jsou Plzeňané zvyklí chodit a sahat na andělíčka pro štěstí. Nyní však na náměstí probíhají vánoční trhy a zapálené svíčky i květiny a portréty Václava Havla dělí od posledních stánků jen dva metry.

Havlova nedůstojná pieta. V Plzni zapáchá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

Nejblíže k pietnímu místu má stánek, kde se peče sladký trdelník, odkud se line příjemná vůně. Stánkaři pečící trdelník tak mohou sledovat od rána do večera občany, přicházející poklonit se Havlově památce. Hned vedle stánku s trdelníky ovšem stojí stan, ve kterém chodí dokola několik zubožených poníků, na kterých se čas od času sveze nějaké dítě. Celý stánek a i poníci zapáchají po koňském trusu a tento nevábný pach nepříjemně zamořuje i pietní místo u „andělíčka.“ Dál pokračuje celá řada dalších stánků s různým zbožím.

 

„Je to nedůstojné a otřesné, když se pietní místo pro rozloučení s exprezidentem nachází doslova uprostřed tržiště, hned vedle stánků trhovců. A ten zápach z poníků je skutečně strašný. Takto jsem si to rozhodně nepředstavovala. Správce tržnice by měl některé nejbližší stánky přestěhovat na jiné místo a uvolnit tak prostor před kostelem, aby sem lidé mohli nerušeně přijít a vzpomínat na Václava Havla,“ rozčilovala se Helena Svitáková, která přišla ke kostelu zapálit svíčku. A nebyla rozhodně sama, komu se pietní místo uprostřed tržiště vůbec nezamlouvalo.


„Jdu raději položit květiny a zapálit svíčku k Památníku obětem totality na náměstí Míru před budovou rozhlasu. Je to mnohem důstojnější místo, než tady na tržišti. Na tom místě před rozhlasem Plzeňané vyjadřovali touhu po svobodě a demokracii už v roce 1945 a 1968, a právě proto jsem přesvědčen, že je mnohem vhodnější ke vzpomínce na zesnulého Václava Havla,“ uvedl Plzeňan Robert Skalník. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…