Léky by zdražit mohly, proti EU jsou levné, říká senátor Schwarz

26.12.2011 14:26

Senátor a lékař Zdeněk Schwarz odpovídá na otázku čtenáře ParlamentníchListů.cz, kterého zajímá, zda by měl stát dorovnat ceny léků na úroveň běžnou v EU a zda by to nezpůsobilo krach celého systému.

Léky by zdražit mohly, proti EU jsou levné, říká senátor Schwarz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Schwarz

Schwarz připomíná, že kvůli nízkým cenám se celá jedna třetina léků nedostane k českým pacientům, ale je prodána v zahraničí. Stát ceny podle něj rozhodně nedorovná, spíš ale stanoví jejich cenu, což je podle něj logické. A pak jsou jen dvě možnosti.

Záleží na vládě

„Pakliže bude úhrada pokrývat cenu léků, tak se nic pro pacienty nemění, ale pokud dojde k zvýšení ceny léků, ale nikoliv ke zvýšení i úhrady ze zdravotního pojištění, tak logicky budou zvýšení léků doplácet pacienti. Takže bude záležet na vládě,“ uvádí lékař.

Dodává také, že ke zhoršení péče by pravděpodobně nedošlo a tvrdí, že podle něj někteří pacienti naopak berou léky zbytečně a jejich role se přeceňuje. „K léčbě v budoucnu obecně každému poslední dobou říkám, že bude hůře a více budeme na zdravotní péči doplácet a pro mnohé bude zdravotní péče horší jak v dostupnosti, tak v kvalitě,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…