Kdo chce důchody a šťastný život, má prý volit ODS. Odborník se diví

26.03.2012 12:47

POLITOLOGOVÉ Krajské volby budou převážně ve znamení celostátních témat. Vsadí na ně občanští demokraté, i když před čtyřmi roky tepali ČSSD za zneužití třicetikorunových poplatků v boji o vedení krajů. Budou se snažit lidem vysvětlit, že vláda sahá k úsporám proto, aby nedošlo ke státnímu bankrotu. Oslovení politologové ale opakovanému úspěchu řecké karty nevěří.

Kdo chce důchody a šťastný život, má prý volit ODS. Odborník se diví
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

Vládní koalice více než co jiného připomíná boxera v ringu, kterého protivník zasypává jednou ranou za druhou. V atmosféře všudypřítomných škrtů, demonstrací a protivládních výzev, odborářských protestů, soudního procesu s neformálním vůdcem Věcí veřejných Vítem Bártou či zveřejněných odposlechů pražského exprimátora Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem se úspěch kterékoli z koaličních stran v podzimních volbách jeví jako málo pravděpodobný.

S tím se sotva může smířit nejsilnější vládní strana ODS, protože ještě před čtyřmi roky právě ona kraje ovládala, než její zástupce smetlo „referendum o třicetikorunových poplatcích ve zdravotnictví“, jak se často o posledních krajských volbách mluvilo. A tak pro letošní krajské volby hodlá také ODS vsadit na celostátní témata.

Podle Drobila je třeba vysvětlit prospěšnost vládních kroků

„Jak kampaň do krajských, tak do senátních voleb bude mít celostátní linku. To je v ODS již dohodnuto. Budeme komunikovat témata, která souvisí s vládní politikou,“ prohlásil pro deník Právo místopředseda ODS Pavel Drobil, který má přípravu kampaně před volbami na starosti. Snahou prý bude lidem vysvětlit smysl vládní politiky úspor, jímž je odvrácení hrozby státního bankrotu.

Už jednou nebezpečí „řecké cesty“, na které ODS upozorňovala v posledních parlamentních volbách, zafungovalo a ČSSD i kvůli němu získala v roce 2010 podstatně méně hlasů, než se očekávalo. „Je potřeba lidem říci, že vláda dělá své kroky proto, aby důchodci dostávali důchody, aby ti budoucí na ně vůbec dosáhli, aby studenti mohli studovat za slušných sociálních podmínek, aby podnikatelé mohli podnikat, aby v této zemi mohli lidé normálně žít,“ uvedl ještě Drobil.

Krajská témata by se pod těmi celostátními ztratila

Rozhodnutí ODS vsadit na celostátní témata nijak nepřekvapilo politologa Josefa Mlejnka. „Lidé stejně pořádně nevědí, jaké kompetence kraje mají. Jednak jsou dost omezené a navíc propletené s celostátními tématy. Pod kraje spadá střední školství, přesto částí pod ministerstvo školství. Podobně doprava. Čistě krajská témata se pro volby ani vybrat nedají,“ říká pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

Podle politologa Lukáše Jelínka reagují občanští demokraté logicky. „Dalo se předpokládat, že když sociální demokraté budou hrát krajské a senátní volby jako určité referendum o nedůvěře vládní politice na celostátní úrovni, tak by se ODS, pokud by chtěla zvedat lokální témata, dostala do nevýhodné pozice. Ta témata by totiž nebyla tak viditelná a  nehrála by takovou roli v mediálním prostředí,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

Politici odsávající z rozpočtu varování před Řeckem nepomohou  

I tak ale považuje přístup ODS za výrazně defenzivní. „Když budou občanští demokraté mluvit o celostátních tématech na úrovni vlády, budou zanedbávat to, co mohou zvednout v regionech. Tedy důsledné poukazování na chyby jednotlivých hejtmanů, protože si nedělám iluze, že by se nenašla některá špatná rozhodnutí nebo klientelistické vazby v jednotlivých regionech, o kterých by krajská opozice mohla hovořit a poukázat, že by v některých krajích mohla nabídnout kvalitnější hejtmany,“ upozorňuje Jelínek.

ODS rovněž zkusí oprášit dva roky staré „strašení Řeckem“. „U tohoto tématu je problém, že strana, která chce varovat před Řeckem, tak musí být stranou, které lidé nemohou vytknout, že její politici nebo kamarádi jejích politiků rozkrádají veřejný majetek nebo odsávají ze státního rozpočtu hodně peněz,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Ve světle poslední aféry bude politika ODS těžko obhajitelná

Když totiž ODS nyní začne říkat, že musíme šetřit, abychom nebyli jak v Řecku, tak většina voličů zareaguje, že by se nemuselo tolik šetřit, pokud by z veřejných rozpočtů tolik neodsáli Bém s Janouškem. „V tuto chvíli je to snadno returnovatelné téma. Ale ODS nic jiného nezbývá, ona na tom má postavený program, své ideje a nemůže začít hlásat něco jiného,“ připomíná Mlejnek.

„Ale pokud mají občanští demokraté takový program a takovou politiku, tak zejména v tuto chvíli ve světle poslední aféry je to dost těžko obhajitelné. A hlavně musí počítat s tím, že dost jejích potenciálních voličů si řekne: ´Nejdříve si zameťte před vlastním prahem a šetřete na dárcích pro své kamarády´,“ myslí si Mlejnek.

Řeckou kartou už hraje levice, víc než škrty jsou třeba rozvojové programy

Podle Jelínka by se ODS řecké karty měla raději vzdát, protože s ní nyní více začíná pracovat levice. „Poukazuje na to, že šetřením se bude podfinancovávat stát, veřejné služby, což nás může na řeckou cestu dostat. Ukazuje se totiž, že mnohem více než škrty potřebují evropské země rozvojové projekty, které dokáží nastartovat jejich průmysl a ekonomiku, z čehož by mohly těžit i krajské sektory,“ varuje ODS před řeckou kartou politolog Lukáš Jelínek.

A sázka na ni by pro občanské demokraty nebyla ani nijak oslnivým vysvědčením jejich nápaditosti. „Myslím si, že sázka na Řecko spíš svědčí ze strany ODS o nedostatku invence a o tom, že ve svých ideologických materiích zamrzla kdesi v minulosti. A nejsem si úplně jistý, že právě tato karta by ji mohla dostat v podzimních volbách do hry,“ uzavírá Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…