Varování pro Davida Ratha: Jiný "socan" sedí ve vazbě už půl roku

13.06.2012 9:52

S velkou slávou byl o Vánocích zatčen někdejší manažer Ředitelství silnic a dálnic Michal Hala (ČSSD). Vyšetřovatelé prý mají v trezoru jeho dokumenty, usvědčující mnohé politické špičky z korupce, psala média. Byl obviněn z přechovávání pedofilních materiálů. Jeho kauzu od samého začátku provázely úniky z vyšetřovacího spisu. A teď? Už druhý měsíc ticho po pěšině, jen Michal Hala dál sedí ve vyšetřovací vazbě.

Varování pro Davida Ratha: Jiný "socan" sedí ve vazbě už půl roku
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

Je to už více než půl roku, co média informovala o zatčení někdejšího manažera Ředitelství silnic a dálnic Michala Haly. Do médií okamžitě začaly prosakovat zprávy, přitěžující Halovi v očích veřejnosti. Nejzásadnější sdělní „dobře informovaných zdrojů obeznámených s vyšetřováním“ do médií byla existence jakéhosi výbušného Halova deníčku.

Byl na prvních stránkách médií

Ten měl být uzamčen do trezoru vyšetřovatelů, aby se neztratil. Měl prý obsahovat usvědčující materiály o korupci ve vysokých patrech politiky. A politici volali po jeho zveřejnění. Dnes je ticho po pěšině. Když se zdálo, že Hala opustí vyšetřovací vazbu na kauci, přišlo další zničující obvinění a další únik do médií. Z Haly se stal pedofil. Prý měl doma disketu s dětským pornem.

Dnes po Halovi v médiích neštěkne už více než měsíc pes. Žádné dobře informované zdroje, nic. Média mají jiné sociálně demokratické sousto ve vazbě – Davida Ratha. „Pokud nebude pan Hala obžalován, pak by mu měla vyšetřovací vazba patrně skončit v srpnu,“ informovala ParlamentníListy.cz Halova advokátka Romana Hiklová.

Ve vazbě může Hala strávit i dva roky

Ve vazbě, kterou David Rath před Poslaneckou sněmovnou označil za novodobou torturu určenou ke zlomení vyšetřovaných, tak Hala stráví osm měsíců, pokud nebude obžalován a následně třeba souzen během dalšího pobytu ve vazbě. V takovém případě může kromě osmi měsíců v přípravném řízení strávit dalších 16 měsíců během soudního řízení.

Halovi obhájci podali ústavní stížnost proti uvalení vazby už v únoru letošního roku. Výsledek? „Ústavní i další stížnosti jsme podávali hned v únoru. Pokud jde o vazbu, nemáme v ruce zatím nic a stále čekáme,“ řekla ParlamentnímListům.cz Hiklová.

Rath až tři roky v tortuře

David Rath, pokud nic nedopadne tak, jak by si přál, může ve vazbě, kterou tolik odsuzuje, strávit včetně jednání před soudem až tři roky. „My jsme podali odůvodnění stížnosti do rozhodnutí o vazbě. Očekáváme, že o vazbě Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodne řekněme v následujících dnech,“ reagoval pro média včera Rathův advokát Adam Černý.

A jak to tedy s pobytem ve vazbě je? „Délka vazby závisí na výši trestní sazby u trestného činu, pro který je obviněný stíhán,“ uvádí server trestní-řízení.com. Server dále uvádí, že maximální délka vazby se pohybuje od jednoho do čtyř let.

„To je však nejdelší možná doba, jinak vazba může trvat po nezbytně dlouhou dobu. Platí při tom, že z maximální možné délky vazby připadá jedna třetina na přípravné řízení – tedy do podání obžaloby – a dvě třetiny na řízení před soudem,“ dodává server. Ten pro přehlednost uvádí tabulku možných délek pobytu ve vazbě v závislosti na sazbách, které obviněnému hrozí.

 

 

 

  1. zvlášť závažné zločiny, za které lze uložit výjimečný trest (tj. trest odnětí svobody převyšující 15 let nebo trest odnětí svobody na doživotí): celková maximální doba vazby 4 roky, z toho 16 měsíců v přípravném řízení a 32 měsíců v řízení před soudem

  2. zvlášť závažné zločiny (tj. ty úmyslné trestné činy, za něž lze uložit trest odnětí svobody na deset let a více): celková maximální doba vazby 3 roky, z toho 12 měsíců v přípravném řízení a 24 měsíců v řízení před soudem

  3. zločiny (tj. všechny úmyslné trestné činy, za něž lze uložit trest odnětí svobody převyšující 5 let): celková maximální doba vazby 2 roky, z toho 8 měsíců v přípravném řízení a 16 měsíců v řízení před soudem

  4. přečiny (tj. všechny úmyslné trestné činy, za něž lze uložit trest odnětí svobody nepřevyšující 5 let, a dále všechny trestné činy nedbalostní): celková maximální doba vazby 1 rok, z toho 4 měsíce v přípravném řízení a 8 měsíců v řízení před soudem

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…