Babišův poslanec, který šéfuje policistům a používá slovo "Cikán": Jsem přísný a dělám pořádek. A proto...

28.10.2013 15:01

ROZHOVOR Nově zvolený poslanec Bronislav Schwarz (Severočeši.cz, zvolen na kandidátce ANO) je dva dny po volbách v dobrém slova smyslu rozhozen z toho, kolik dostal preferenčních hlasů, byť je „polda“, co dává pokuty a zavírá lidi. Je přesvědčen, že ho volili pracovití lidé, kteří souhlasí i s jeho výroky o zneužívání sociálního systému, za které by mohl být některými aktivisty označován za rasistu. S tím se v Parlamentu vypořádá. Pokud tam tedy zůstane, jak sdělil ParlamentnímListům.cz.

Babišův poslanec, který šéfuje policistům a používá slovo "Cikán": Jsem přísný a dělám pořádek. A proto...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz, lídr Severočechů za Ústecký kraj, číslo 2 na kandidátce ANO v Ústeckém kraji

Sedmačtyřicetiletého ředitele Městské policie v Mostě Bronislava Schwarze, na 2. pozici kandidátky ANO v Ústeckém kraji, zakroužkovaly téměř čtyři tisíce voličů.

Jste ředitelem městské policie a radním v Lomu, nově také přímo předsedou Severočechů.cz. To je spolu s poslaneckým mandátem celkem dost povinností. Hodláte vše zvládnout, nebo se něčeho „zbavíte“?

O tom se budu rozhodovat až po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Až uvidím, jak to bude a kam se se mnou počítá. Ale rozhodně nezůstanu sedět jedním zadkem na několika židlích. Tím myslím i krajské zastupitelstvo, lomské i městskou policii. Po pravdě, nejdražší je mi práce ředitele městské policie. Tu kdybych měl opustit, to by mě mrzelo nejvíc, jelikož jsem něco udělal a směřuji to určitým způsobem. Ale o ničem ještě není rozhodnuto.

Budou na vaše rozhodování mít vliv i výsledky povolebních koaličních vyjednávání s ANO?

Samozřejmě, o tom přesně to je.

S kým by podle vás měli či neměli babišovci jít do koalice?

K tomu nejsem oprávněn hovořit. To je na vedení ANO.

Dobře. Jak vy osobně se chcete ve sněmovně profilovat a čím chcete být jiný než dosavadní zprofanované politické tváře? Jste znám jako člověk rázných názorů, hodně otevřený, který si svůj postoj nenechává pro sebe a řekne všechno na rovinu…

Ono to není tak jednoduché, když vnímám poslance i senátory, politiky z Prahy… Ale určitě zůstanu stejný tak, jak mě lidi znají – tak jak vystupuji na krajském zastupitelstvu v Ústí and Labem, na zastupitelstvu u nás v Lomu. Stejně se budu angažovat i ve sněmovně. Nechci tam čtyři roky jenom sedět v lavici, jestli mi rozumíte. Kdybych tam měl zůstat sedět a nic nedělat, to tam radši nebudu.

V čem konkrétně byste tedy chtěl být aktivní jako poslanec?

Mám co dát dohromady. To, co jsem již mnohokrát říkal: Nelíbí se mi sociální systém. Nelíbí se mi zařazení strážníků, operační střediska integrovaného záchranného systému. Mám co říci, zejména vše kolem bezpečnosti, vnitra. Tak, aby to přispělo lidem a policistům. Hlavně lidem slušným. Mnoha věcem nerozumím, ale k těm, kterým rozumím, si myslím mám co dát – jak svou povahu, tak takový ten tah na bránu.

Vy se nebojíte přímočaře mluvit o Romech a romské otázce, jak je patrné i z předešlých vyjádření pro ParlamentníListy.cz. Budete se i tímhle zabývat ve sněmovně? Nebojíte se, že od ochránců lidských práv získáte nálepku rasistického poslance?

To mě vůbec nezajímá. Já znám slušné i neslušné Cikány. Pracovité i nepracovité. Mám na to svůj názor a tímhle mě nikdy nezastraší. Ať mi dají příklad a já můžu dát příklad jim. Na městské policii jsme zaměstnali Cikány, v Lomu máme například také pracovité cikány. Takže u mě se skutečně o rasismus nejedná. V tomto případě to já mám v hlavě srovnané. Mně vadí lidé, kteří nám ničí majetky, zneužívají dávky, nechovají se slušně. Vadí mi, když poruší morálku normálních lidí. U mě děti chodí do školy, u nich to třeba normální není. Já to posuzuji takhle. U mě to není rasového původu.

Co byste lidem chtěl říci, abyste je utvrdil, že ani ve sněmovně jim nedáte důvod ke ztrátě důvěry? Přeci jen – dostal jste přesně 3 943 preferenčních hlasů.

Já nemám moc rád tento druh slibů, já osobně jsem velmi překvapený, kolik lidí mi dalo hlas! Znamená to, že v Ústeckém kraji a hlavně na Mostecku, kde jsem zejména dostal hlasy, je hodně slušných lidí. Proč to říkám? Protože jestli policistovi, který zavírá lidi, je přísný, dává pokuty a lpí na dodržování zákonů, dá tolik lidí hlas, tak to jsou slušní a pracovití lidé, kteří chtějí pořádek. Je vidět, že jich v našem kraji takových je hodně. Na policistu jsem dostal opravdu hodně hlasů!

Bronislav Schwarz je krajským a lomským zastupitelem, jeho žena je v Lomu na Mostecku starostkou. Pracuje jako ředitel Městské policie v Mostě. V říjnu se stal předsedou hnutí Severočeši.cz po rezignaci Františka Ryby. Je absolventem Vysoké vojenské školy letecké v Košicích a Vojenské akademie v Brně. Na Policii ČR v Mostě prošel u kriminální a pořádkové policie několika funkcemi.

Již v předešlých rozhovorech se vyjadřoval zejména k nekvalitnímu sociálnímu systému. Omezil by dávky jen pro lidi, kteří za sebou mají zaměstnání a prokazatelně o práci stojí. Podobným způsobem by omezil dnes tak štědrý systém doplatků a přídavků na bydlení. Otevřeně se vyjadřuje k tomu, že problém Romů je zejména v tom, že těch slušných je málo a tím pádem je většina hází do jednoho pytle. Sám nemá problém Romy zaměstnávat.

Mezi své koníčky řadí Bronislav Schwarz práci, rybaření a sport.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…