Fakt to není sranda: Čech Jedlička dál buduje stát. Jeho kumpány pochytala policie a svlékla je

04.05.2015 16:44

Chorvatská policie si posvítila na výpravu Čechů, kteří se chtěli dostat do nově vyhlášeného státu Liberland na západním břehu Dunaje mezi Chorvatskem a Srbskem. Pohraniční policie pozatýkala několik lidí, hodiny je držela na služebně a po zaplacení pokuty vyprovodila až k hranici s Maďarskem. Prezident Liberlandu Vít Jedlička pro ParlamentníListy.cz popisuje, jakých úspěchů zatím dosáhl.

Fakt to není sranda: Čech Jedlička dál buduje stát. Jeho kumpány pochytala policie a svlékla je
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

O neobvyklém počinu českého politika a finančního analytika Víta Jedličky v podobě založení nového státu na území nikoho už ParlamentníListy.cz opakovaně informovaly. Redakce počiny představitelů „Svobodné republiky Liberland“ sleduje i nadále.

Na první květnový víkend pozval Vít Jedlička do Liberlandu běžné lidi i novináře s tím, že bude udělovat občanství. První květen pak Jedlička označil za Den svobody. Během těchto dní se na území o rozloze zhruba sedmi kilometrů čtverečních vypravilo hned několik skupin Čechů. Ne všichni si ale po návratu mohou říct, že všechno proběhlo v klidu.

Chorvatské úřady totiž zjevně věnují Jedličkovi výraznou pozornost (prostor Liberlandu je suchou nohou dostupný z chorvatské strany – pozn. red.). Sám Jedlička už předem upozorňoval, aby se zájemci do Liberlandu vydali lodí po Dunaji, cestovali tak po mezinárodních vodách a zakotvili přímo na březích Liberlandu.

Ne všichni zřejmě výzvu k cestování po Dunaji vyslyšeli a rozhodli se do nové země vykročit pěšky přes chorvatské území. A s tím byl problém. Chorvatská policie skupinu Čechů pozatýkala, donutila je údajně se vysvléci do půli těla, postavila je do řady u břehu Dunaje a následně odvezla na služebnu, kde strávili asi šest hodin.

Výsledkem byla pokuta ve výši 2 500 kun (asi 9 tisíc českých korun) a policie je následně doprovodila až na chorvatsko-maďarské hranice. Měli se dopustit překročení státní hranice mimo označený hraniční přechod, a pokud by při stejném činu byli dopadeni opakovaně, hrozí jim prý až tři roky vězení. Tak jim to alespoň sdělili policisté, jak informují někteří účastníci cesty na svých facebookových profilech.

„Kličkujíce džunglí mezi divokými prasaty (jednou jsme se zachraňovali na stromě) jsme dorazili k budoucí radnici a tam se po krátké honičce vzdali Chorvatům. Pozdější zážitek s tajnými policisty, kteří na nás čekali s komandem za hranicí Liberlandu, byl nezapomenutelný. Zuřivě hledali vlajku Liberlandu, museli jsme se svlékat do půl těla, aby se přesvědčili, že vlajku neschováváme. Pak nás postavili do řady jak na popravu, museli jsme koukat na Dunaj a nemluvit. Mě prohledával jeden chorvatský pohraničník tak důkladně, že jsem ho podezříval, že je gay. Po šesti hodinách v milé společnosti na pobočce kriminální policie v Duboševici, kde na nás střídavě řvali nebo něco pořád vypisovali, nás s policejní eskortou doprovodili na hranice s Maďarskem. Prý ještě jednou a máme to na tři roky,“ uvedl na svém facebookovém profilu jeden z přímých účastníků, Pavel Pešan.

Jak ale ParlamentnímListům.cz sdělil Vít Jedlička, prezident Liberlandu, zásah chorvatské policie přišel proto, že zmiňovaná skupina Čechů se na území státu dostala pěšky přes území Chorvatské republiky, a tedy i mimo oficiální hraniční přechod.

„Policie se starala o naši bezpečnost víc, než jsme očekávali, takže nás čekaly až pětihodinové prohlídky na hranicích. A starala se i o bezpečnost lidí, kteří nám chtěli půjčit loď, kontrolovala pečlivě všechny doklady a doporučovala jim, aby pro svoji bezpečnost raději loď nikomu nepůjčovali. Chci tímto poděkovat chorvatské policii, která chrání naše hranice ze všech stran a stará se o naši bezpečnost. Teď připravujeme vyplutí do mezinárodních vod, tak abychom neměli s chorvatskou policií žádné problémy. Plánujeme to na úterní odpoledne a pro tu příležitost jsme si koupili vlastní loď a pronajali si čtyři další. Máme asistenci srbské policie, která řeší, aby všechno proběhlo v pořádku a podle mezinárodního práva,“ vysvětluje Jedlička.

Mezitím se Jedlička stíhá setkávat s různými oficiálními představiteli či osobnostmi. Nedávno v Praze uvítal slavného chorvatského režiséra Lordana Zafranoviće, který Liberland podpořil. „Dnes máme oběd se starostou Somboru (zhruba padesátitisícové město na severozápadě Srbska – pozn. red.), který se sám objednal na návštěvu, a chystám se na rozhovor pro srbskou televizi RTS,“ uvádí Vít Jedlička.

A vysvětlil, proč policie pozatýkala několik lidí. „Nechali se vylákat chorvatskou policií mimo území Liberlandu. Ta policie sama ví, že tam nemá žádnou autoritu. Byla škoda, že za nimi naši občané šli. Nikomu každopádně nedoporučuji přecházet hranice s Chorvatskem, od začátku říkám, že je potřeba se do Liberlandu dostat prostřednictvím mezinárodních vod, jinak hrozí pokuta za nelegální přechod chorvatské hranice až dva a půl tisíce kun.“

„Dosud jsem na naší ambasádě v Srbsku vydal padesát občanství. Mimochodem, máme dobré zázemí jak na srbské, tak na chorvatské straně. Zveřejníme i kancelář v Chorvatsku, zveřejnili jsme už kancelář v Srbsku. Máme dobře rozjednané kontakty na nejvyšší politická a diplomatická místa těchto obou zemí, která nám fandí, aby Liberland mohl fungovat. Zatím to ale bohužel nemůžu prozrazovat,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Vít Jedlička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…