Hnila ve vazbě kvůli Kubicemu, pravil Rath. Mluvili jsme s ní

28.04.2011 6:58

Věra Jourová je sice již bývalou členkou ČSSD, ale přesto se o ní čas od času mluví. Její jméno připomněli během rozpravy před hlasováním o nedůvěře vládě hned dva poslanci ČSSD v souvislosti s novým ministrem vnitra Janem Kubicou. David Rath hřímal, jak ji právě Kubica, i když byla nevinná, nechal zavřít do vazby, Jiří Paroubek zase zdůraznil, že se Jourová kvůli svému nespravedlivému věznění a stíhání soudí a požaduje osm milionů korun odškodného.

Hnila ve vazbě kvůli Kubicemu, pravil Rath. Mluvili jsme s ní

Paradoxní však je, že v okamžiku, kdy Věra Jourová pobývala ve vazbě kvůli obvinění z korupce, nikdo ji tehdy před bezmála pěti lety nehájil. Jak ParlamentnímListům.cz přiznala, vystoupení poslanců nesledovala, takže se dozvěděla o tom, jak se její jméno neslo sněmovnou, až z médií. Radost z toho ale neměla.

Čtěte také:
Rath na Kubiceho: Nevinnou ženskou jste nechali hnít ve vazbě 

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

"Asi chápete, že mně to opravdu není příjemné. Nikdo se mě neptal, na to, jestli s tím souhlasím, rozhodně to nebyla v žádném směru nějaká moje iniciativa. Ty události z roku 2006 mně vzaly tolik životní energie a let života vůbec, že se k nim nechci ani v nejmenším už vracet. Snažím se je vytěsnit," uvedla pro Parlamentnílisty.cz Věra Jourová. V posledních letech se živí tím, že nabízí poradenství a konzultací v oblasti fondů Evropské unie. K částce, o kterou se má soudit, jak uvedl ve sněmovně v úterý Jiří Paroubek, se vyjadřovat nechtěla.

SLEDUJEME téma Jan Kubice

David Rath ke Kubicemu: Právě vy jste nechal hnít ve vazbě nevinnou ženskou 

David Rath před hlasováním o nedůvěře vládě hovořil v souvislosti s novým ministrem vnitra Janem Kubicem o Věře Jourové. Připomněl důrazně, že ji ÚOOZ pod tehdejším vedením Kubiceho zatkla.

Čtěte také:
Paroubek udeřil: Půjdu po Vás, Kubice
Kubice vnitro neukočíruje, obává se Bublan

„Já to nazvu sociálními vraždami, že jste zlikvidovali paní Jourovou. Vědomě jen na základě nějakých keců jste nechali tu ženskou dva měsíce hnít ve vazbě. Měl bystě si tam jít sednout vy. Ale vy máte metody estebáků - hnusné a odporné šikanování," dodal Rath.

Všechno spustila tajně pořízená nahrávka zveřejněná Na vlastní oči

Jourovou, která byla v té době náměstkyní ministra pro místní rozvoj, policie zatkla v roce 2006 kvůli obvinění z přijímání úplatků. Ve vazbě byla téměř dva měsíce. Šlo o kauzu podvodného čerpání evropských dotací na opravu zámku v Budišově na Třebíčsku.

Podle vyšetřovatelů nadhodnotila skupina lidí, mezi kterými figurovala i Jourová, cenu rekonstrukce zámku v Budišově na Třebíčsku tak, aby si mohli rozdělit zhruba třicet milionů korun. Kromě Jourové byli v případu trestně stíháni i někdejší šéf kabinetu premiérů Zdeněk Doležel, bývalý starosta Budišova na Třebíčsku Ladislav Péťa a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka. Státní zástupce zastavil stíhání Jourové ale až o dva roky později v srpnu roku 2008.

Stíhání i vazbu všech zainteresovaných osob nastartovala přitom nahrávka, podle které Péťa a Doležel chtěli dvěma miliony korun uplatit ženu s křestním jménem Věra. Tuto nahrávku pořízenou skrytou kamerou odvysílala televize Nova v pořadu Na vlastní oči. Jourová však celou dobu popírala a nikdy jí nebylo dokázáno, že by jakýkoliv úplatek vzala. 

Jourová: Nebudu Kubiceho komentovat. To bych musela i Johna...

Je tedy pochopitelné, že se nechce nyní k nepříjemné epizodě života vracet, ani komentovat jakkoli nástup Jana Kubiceho do funkce ministra vnitra. "Opravdu to po mně nechtějte. Pokud bych se bývala chtěla vyjádřit, asi uznáte, že bych bývala měla hodně důvodů i v případě předcházejícího ministra vnitra Radka Johna," uvedla pro ParlamentníListy.cz Jourová. Radek John byl totiž tehdy investigativním novinářem a šéfem pořadu Na vlastní oči.

Čtěte také:
Paroubek: Radek John - komik a jeho svět
Langer: Radek John patří do blázince. Nebo do basy
Josef Klíma z Novy: K Johnovi a jeho politice nechci cokoli říkat

V projevu před hlasováním o nědůvěře vládě jméno Věry Jourové připomněl i Paroubek. Kromě jiného zmínil, že se dnes soudí se státem o osm milionů korun náhrad.

"Když vyhraje, a já to teď zdůrazním a u evropských soudních institucí o tom nepochybuji, bude pan plukovník nejdražším úředníkem tohoto státu," dloubnul si i Paroubek do Kubiceho.

Před lety se však od ní distancoval 

Není však bez zajímavosti, že v roce 2006 se Jiří Paroubek od své bývalé náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věry Jourové distancoval. A to ihned poté, co se nahrávka objevila v televizní reportáži.
V tehdejším tisku se Jourové zastal například dnešní Paroubkův spolupracovník a někdejší mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun.

Čtěte také:
John asi Řičářovi zruší ochranku. Tu dostal v kauze Budišov
Dusno na vnitru. Ani Langer nechce mluvit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…