Pajerová útočí na zdroje financování politiků. Nejhorší je prý Zeman

22.08.2012 19:19

Podle občanské aktivistky Moniky McDonaugh Pajerové je Česko prorostlé korupcí a i dvacet let od revoluce dochází k totálnímu rozkrádání státu. A co je prý v ČR nejhorší? Pohled na prezidentského kandidáta Miloše Zemana.

Pajerová útočí na zdroje financování politiků. Nejhorší je prý Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Monika Pajerová

Podle zjištění BIS ovlivňovaly podnikatelské a lobbistické skupiny i v loňském roce veřejné zakázky, personální obsazení, ale také strategická rozhodnutí významných společností se státní účastí. Mělo jít třeba o Českou poštu nebo ČD Cargo.
 
 
Předsedkyně sdružení Ano pro Evropu a dlouhodobá kritička korupčního prostředí v Česku, Monika McDonaugh Pajerová, soudí, že právě lobbisté a jejich vliv na politiky i úředníky jsou alfou omegou korupčního prostředí, které v ČR bují.

Sněmovní tuláci

"Myslím, že bychom měli být schopni napravovat vlastní chyby - pokud vidíme, že dvě desetiletí od revoluce probíhá rozkrádání státního majetku, neprůhledné privatizace a zkorumpované veřejné soutěže, pak je třeba zakročit. Není možné, aby se v parlamentu potulovali nikým nekontrolovaní lobbisté, aby volení zástupci lidí chodili běžně s lobbisty do exkluzivních restaurací nebo dokonce měli od těchto lidí placené dovolené," opřela se do provázání politiky a byznysu aktivistka.
 

Zeman? Ten je nejhorší

Kromě ovlivňování obchodů a zakázek velkých firem jí ale vadí i financování kampaní jednotlivých politiků. "Nejhorší je vidět například Miloše Zemana, jak bezostyšně odmítá vysvětlit své napojení na ruský byznys a financování své prezidentské kampaně. Jiří Dienstbier má naprostou pravdu, když takové vysvětlení požaduje. V každé civilizované zemi je politický i ekonomický lobbing pod přísnou kontrolou a nutně ji potřebujeme i u nás," řekla ParlamentnímListům.cz Pajerová s tím, že by lobbing měl být upravený zákonem.
 

Obchodníci s deštěm

Téhož názoru je i David Ondráčka z Transparency International. "Musíme oddělit zrno od plev, omezit korupční obchodníky s deštěm a zkvalitnit  legislativní proces," uvedl pro ParlamentníListy.cz.
 
Podnikatelé a lobbisté podle BIS v loňském roce využívali k prosazení svých zájmů ve firmách se státní účastí lidi, kteří mají úzké vazby na jejich vedení. "Některé prodeje majetku společností vzbuzovaly značné pochybnosti o jejich transparentnosti a výhodnosti pro stát. Management rovněž záměrně informoval kontrolní orgány společností neúplně nebo zkresleně," uvedla ve výroční zprávě kontrarozvědka. Některé finanční instituce, například Česká exportní banka, pak podle ní postupovaly nestandardně a financovaly rizikové projekty.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…