Petr Duchoslav: Vyumělkovaná vaudeville ministra Dobeše

11.03.2012 9:20

Ministr školství J. Dobeš si před svým očekávaným odchodem z úřadu chce zřejmě ještě zlepšit svou velmi pošramocenou pověst.

Petr Duchoslav: Vyumělkovaná vaudeville ministra Dobeše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Jak jinak lze nazvat jeho rozhodnutí, jímž samozvaně ingeroval do usnesení Akreditační komise (AK) a zvrátil tak její rozhodnutí v kauze plzeňské právnické fakulty, resp. odejmutí potřebné akreditace této fakultě. Prodloužil akreditaci čili existenci plzeňských práv o další čtyři roky až do roku 2016.

Dobeš sleduje dva cíle - jedna rovina sporu je osobní, mezi předsedkyní Akreditační komise profesorkou V. Dvořákovou a ministrem školství již nějaký čas panuje vzájemná animozita, za druhé se ministr snaží velmi lacino zalíbit studentské obci, protože po Týdnu neklidu je pro ni ,,veřejný nepřítel číslo 1". Tímto gestem si chtěl získat studenty na svou stranu, přičemž doufá, že mu takový krok spolu s ohlášeným zrušením školného (ne tak docela zrušeným, nahrazeným tzv. zápisným) pomůže přežít v křesle ministra školství, což je ovšem v dlouhodobém horizontu nepravděpodobné.

Kdo sledoval včera televizní vysílání po jeho rozhodnutí, mohl vidět ministra vítězoslavně sestupujícího mezi početný dav studentů, který netrpělivě očekával jeho rozhodnutí ve věci odejmutí či zachování potřebné akreditace právnické fakultě v Plzni pro další roky. Bez této akreditace nemůže žádná fakulta v České republice realizovat příslušný studijní program, de facto se tak jedná o její zánik. Poté, co ministr desavuoval zákonné rozhodnutí AK, propuklo studentské shromáždění v nadšený jásot. A z ,,ministra - vyvrhela" se stal najednou férový a spravedlivý ministr, jak konstatoval jeden z přítomných studentů. Však si také Dobeš patřičně sílu okamžiku vychutnával.

,,Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy rozhodlo dle paragrafů. Platnost akreditace magisterského studijního programu právo a právní věda, se studijním oborem právo, se standardní dobou studia pět let uskutečňované Fakultou právnickou Západočeské univerzity v Plzni se prodlužuje do 31. července 2016,“ řekl ministr a hájil tak své rozhodnutí. Podle bývalého rektora Masarykovy univerzity J. Zlatušky nemá ministr kompetenci zasahovat do usnesení AK: „V zákoně je jasně uvedeno, že ministr rozhoduje na základě návrhu Akreditační komise. Zákon nedává možnost ministrovi jako představiteli správního orgánu rozhodnout jinak, než mu akreditační komise doporučí". Jinými slovy ministr je vázán rozhodnutím AK a pouze je sankcionuje. Tuto skutečnost pak bere coby zástupce správního orgánu na vědomí.

Rozhodnutí ministra Dobeše je i podle dostupných právních vývodů AK i nezávislých právníků nezákonným zásahem do svrchované kompetence AK a je aktem bezprecedentním a bezprizorním. Lze očekávat, že se školy, jimž akreditace nebyla či v budoucnu nebude udělena, resp. prodloužena, budou jistě na zmíněné rozhodnutí ministra odvolávat. Dobeš tak vnáší do zaběhlého systému chaos, z něhož nebude profitovat ani on, ale ani studenti. Z jakého důvodu?

Předsedkyně AK Dvořáková již ohlásila, že podá na ministra Dobeše či ministerstvo školství správní žalobu. Pokud Nejvyšší správní soud rozhodne ve prospěch AK, což se dá očekávat, budou uprostřed semestru studenti takřka ze školy vyhozeni, protože původní usnesení AK opět nabyde právního účinku. A to je možná ještě horší než situace, která byla před oktrojovaným zásahem ministra školství do celé kauzy.

Pravdou zůstává, že každý si může na stránkách fakulty najít, že škola má opravdu nedostatek profesorů a docentů, a proto také vědecké výstupy jsou kvantitativně i kvalitativně horší než u jiných právnických fakult, např. v Praze nebo v Olomouci. Katedra správního práva plzeňských práv nemá žádné profesory, jen docenty, katedra teorie práva pouze jednoho profesora, katedra veřejné správy absentuje profesorský sbor atd. Rozhodnutí ministra školství tak není argumentačně ničím podloženo, jen nám potvrzuje správné rozhodnutí ze strany AK, která měla závažné důvody k odejmutí akreditace právnické fakultě v Plzni. Předsedkyně AK se nechala slyšet, že Dobeš neměl žádné právo zasáhnout do pravomoci AK, jejíž práci ještě nikdo nezpochybnil, až nyní ministr školství. Zopakovala, že bude podána žaloba ve veřejném zájmu. Žalobu již podal bývalý ministr školství O. Liška.

Neuvěřitelné představení, které nám pan ministr v této kauze předvádí, nebude mít s největší pravděpodobností dobrý konec. Jednak na něho budou podány žaloby, které budou mít dohru u soudu, jednak se očekává v dubnu jeho rezignace kvůli neschopnosti čerpat evropské dotace na operační programy v rámci školství. Bude to ,,dvojnásobná politická smrt" nejhoršího ministra školství od listopadu 1989?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…