Španělský soud bude stíhat katalánského premiéra kvůli zablokovanému referendu

22.12.2014 18:28

Katalánský premiér Artur Mas bude čelit stíhání kvůli listopadovému hlasování o nezávislosti regionu, které se uskutečnilo přes nesouhlas vlády a navzdory verdiktu ústavního soudu. Rozhodl o tom dnes soud v Barceloně. Kromě Mase čeká vyšetřování i další představitele Katalánska, kteří podle prokuratury verdikt ústavních soudců obešli a namísto zablokovaného referenda uspořádali nezávazné hlasování.

Španělský soud bude stíhat katalánského premiéra kvůli zablokovanému referendu
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Kauzou se nyní bude zabývat vyšetřovací soudce, který má zjistit, zda Mas, jeho zástupkyně Joana Ortegová a katalánská ministryně školství Irene Rigauová porušili zákon. Prokuratura už dříve uvedla, že podle ní jsou politici vinni tím, že neuposlechli verdikt soudu, a přičítá jim i zneužití veřejných prostředků a zneužití pravomoci.

Soudní řízení může pro Mase mimo jiné znamenat i to, že nebude moci kandidovat v regionálních volbách v příštím roce, upozornila agentura Reuters.

Neoficiálního referenda o nezávislosti Katalánska se účastnilo 2,3 milionu z přibližně 5,4 milionu lidí oprávněných hlasovat. Pro samostatný stát se vyslovily čtyři pětiny hlasujících. Mas začal po hlasování naléhat na španělskou vládu, aby Kataláncům dala možnost hlasovat v legálním referendu, což kabinet podle očekávání odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…