Piloti vrtulníků se soudí o platy. Ministerstvo tak může přijít o miliony

06.12.2010 7:54

Piloti armádních vrtulníků podali žalobu na ministerstvo obrany. Jde o proplácení 24 hodinových služeb, přičemž ale dostávají zaplaceno jen 12 hodin, zbytek jen jako pohotovost. Pokud soud rozhodne ve prospěch vojáků, ministerstvo zaplatí miliony korun.

Piloti vrtulníků se soudí o platy. Ministerstvo tak může přijít o miliony

 

Bývalý pilot vrtulníku Jan Ambróš podal žalobu na velitele letecké základny ve Kbelích Josefa Bejdáka. Ten měl vydat rozkaz, na základě kterého piloti slouží 24 hodin. Za službu je jim ale vyplácena mzda jen za polovinu. Za zbylých dvanáct hodin dostávají jen 50 procent mzdy. Armáda je totiž platí pouze jako pohotovost.

Proplácí je polovinu služby, za zbytek mají jen 50 procent mzdy

Armáda používá systém tzv. retroaktivních rozkazů. „Je to systém, kdy v jednom měsíci se určí vojáci rozkazem velitele do nepřetržitých služeb a následující měsíc velitel svým rozkazem zpětně stanoví, že se nejednalo o nepřetržité 24hodinové služby, ale jen o služby 12hodinové a zbytek byla jen služební pohotovost," vysvětlil deníku Právo Miroslav Pechát, který Ambróše v právním sporu zastupuje.

Ministerstvo obrany může přijít o miliony

Městský soud v Praze se sporem bude zabývat v úterý. V případě, že rozhodne v Ambróšův prospěch, bude mi ministerstvo obrany muset vyplatit dlužné mzdy a dokonce i ušlé úroky. Pechát se domnívá, že celkem se bude jednat až o čtyřicet takových žádostí, kdy budou chtít piloti vyplatit své mzdy. Armáda by tak musela sáhnout do kapsy až pro několik milionů korun.

Dále:

Ministr Drábek navrhne snížit platy vojáků

Ministerstvo ještě neví, kolik ve vojenské nemocnici ušetří

Další armádní zakázka pro Iveco. Zadal ji Barták

Drahé armádní nákupy. Kdo byl zodpovědný?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…