Bude nás třicet tisíc, proti Johnovi, pochvaluje si policejní odborář

12.03.2011 23:03

22 000 podpisů na petici za odstoupení ministra vnitra Radka Johna rozhodně není konečné číslo. Akce policejní odborů i přes nepřesvědčivý průběh nakonec dosáhne cíle, kterého si odbory předsevzaly.

Bude nás třicet tisíc, proti Johnovi, pochvaluje si policejní odborář

Bez placeného PR, s minimální pozorností médií, ale s maximálním úsilím jednotlivců, kteří se na akci podíleli. O čem vlastně těch prozatímních 22 tisíc podpisů za odstoupení policistů vypovídá, jde jen o peníze?

O celé petiční akci informovaly ParlamentníListy.cz jako první zde:
John si myslel, že mu policisté věří. Teď mu nalijí čistého vína

I elitní útvary vzaly pera do rukou

"Každý den mi přijde poštou nebo kurýrem několik tisíc obálek. To rozlepování je strašná práce," běduje se smíchem pro ParlamentníListy.cz místopředseda policejních odborů Daniel Bláha. Není obvyklé, aby takové množství podřízených jakéhokoli ministra vyjádřilo tak masivní nedůvěru.

"To byste se divili, kdo všechno je na arších podepsán. Od řadových strážmistrů až po plukovníky. Jsou zde i členové elitních policejních útvarů, ale i policejního prezidia. Osobní údaje, hodnosti však samozřejmě nebudeme zveřejňovat, aby nedocházelo k nějakým perzekucím," vysvětluje Bláha.

30 30 30

Přestože byl termín ukončení podepisování petice stanoven na 15. března, je z provozních důvodů prodloužen.

"V celku nepochopitelně se až na konci února doslova roztrhl pytel s archy. Prodloužili jsme tedy akci do konce týdne a číslo 22 000 určitě bude ještě překročeno. Když může Mountfield prodlužovat kolo štěstí, proč ne my kolo důvěry," řekl ParlamentnímListům.cz předseda Nezávislého odborového svazu policie (NOSP) Zdeněk Štěpánek, který tímto počinem reagoval na slova ministra vnitra Radka Johna, že má důvěru policistů.

"Máme u sebe ještě několik tisíc podpisů, které nebyly započítány do konečné sumy. Za škrty 30 procent na provoz, 30 procent na investice bude mít pan ministr 30 tisíc podpisů," neodpustil si poznámku místopředseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič.

Policisté a hasiči: Proč petice? Místo na platy jdou peníze na provoz

Kalousek nedá ani korunu

Ministr vnitra Radek John se ještě před začátkem petice hájil. "Jsem první ministr, který má takto drasticky osekaný rozpočet a musí dělat nepopulární kroky. Moji předchůdci rozhazovali plnými hrstmi a také díky nim je naše země v ekonomické situaci v jaké je. Pro policisty jsem vyjednal, že se nebude danit odchodné, nebudou se rušit výsluhy a nebude se propouštět. Po nelehkém boji jsem policii zajistil nezávislého policejního prezidenta a opět deklaruji plnou podporu jejich práci bez jakýchkoli politických tlaků," uvedl v minulosti pro ParlamentníListy.cz Radek John.

Nyní dodal, že petice je špatně adresovaná a měla putovat na vládu a nikoli jen na jeho resort. Fakt, že jeho odvolání požaduje více než polovina policejního sboru, nehodlá řešit. "O čem bych jednal? Ve státním rozpočtu není ani jedna  koruna, ale dluh 135 miliard. Nikdo není schopen vyjednat pro resort vnitra ani korunu navíc," rozzlobil se John.

John to nepochopil. Petice je pro premiéra, aby ho odvolal, říká odborář

Otázka cti

Podle odborů tu však nejde jen o peníze. Ty od počátku Johnova funkčního období vyčítaly ministru vnitra amatérismus i to, že se porad jeho náměstků účastní ministr dopravy Vít Bárta.

"Je toho opravdu víc, než jen výplatní páska. Výroky o lemplech, spáčích a bagetách na pumpě zná každý polda do nejzapadlejší staničky v zemi, existuje něco zde jako otázka cti," uzavřel Štěpánek.

Celkově je policistů v České republice 41 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…