Kauzy "bílých límečků" prý špiní pověst a práci vojáků. Generálové zuří

26.06.2012 21:40

Propírané kauzy armádních nákupů poškozují renomé armády. Tak zní jasný vzkaz z Generálního štábu AČR. Jeho bývalý náčelník Pavel Štefka, ale i exnáměstek několika ministrů obrany Jaroslav Novotný, se jasně staví za armádu s tím, že je třeba rozlišovat mezi úředníky a vojáky. Bílé límečky, ať už ministerští byrokraté, či politici totiž rozhodují o nákupech. Česká armáda se dlouhodobě těší z bezpečnostních institucí největší důvěře občanů a teď je ohrožena.

Kauzy "bílých límečků" prý špiní pověst a práci vojáků. Generálové zuří
Foto: Archiv
Popisek: Pandur II

„Armádě to každopádně škodí. Novináři často používají v článcích armádu a to v případech, kde má být jasně napsáno, že jde o Ministerstvo obrany a jeho úředníky. Armáda jsou vojáci v uniformách a lidé z Ministerstva obrany jsou v civilu. Vojáka v uniformě všichni vidí, kdežto úředníci z ministerstva jsou anonymní,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz armádní generál Pavel Štefka. Jinak řečeno, za kauzy jako CASA prý mohou bílé límečky z Ministerstva obrany nebo Poslanecké sněmovny a ne uniformy.

Generální štáb to mrzí

„Samozřejmě nás velmi mrzí, že se armádní nákupy takto mediálně propírají. Přestože naši vojáci, ať již doma, či v zahraničí, odvádějí perfektní práci, tak v konečném důsledku to armádu jako celek dost poškozuje,“ píše za dalšího armádního generála a současného náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka vedoucí jeho oddělení komunikace s veřejností Jana Růžičková. Ohledně kauzy letounů CASA se ale odmlčí: „Vzhledem k probíhajícímu šetření se nebudeme k této otázce vyjadřovat.“ Nezbývá než dodat, že Picek jejich nákup odmítal, ale nakonec změnil názor. Podle médií pod nátlakem patřičných úředníků ministerstva obrany.

„Většinou se stává, že zakázky obrovského rozměru, jedná se o miliardy, tedy zakázky Ministerstva obrany, jsou stále propírány. Jde sice o zakázky pro armádu, ale zadává je ministerstvo. Skutečně to v konečném důsledku armádu poškozuje. Novináři by si to měli uvědomit. Měl by také být vytvořen neprůstřelný systém, aby zakázky pro Ministerstvo obrany nebylo možné vůbec zpochybňovat. To je hlavní úkol,“ doplňuje bývalý šéf generálního štábu Štefka.

Bezpečnostní expert Národních socialistů – levice 21. století (LEV 21) a bývalý první náměstek hned pěti ministrů obrany za sebou Jaromír Novotný také hájí vojáky. „Nákup letadel za miliardy je vždy politickým rozhodnutím. Armáda poslouchá politiky, nemůže si dupnout, že něco chce. Je třeba rozlišovat mezi Ministerstvem obrany a generálním štábem,“ říká pro ParlamentníListy.cz. Právě jeho zásluhou se Česko dostalo do Severoatlantické aliance NATO.

Další rána pro pokladnu

Nicméně v případě nákupů pro armádu čeká v závětří další rána pro státní pokladnu. Půjde o další pronajmutí či odkoupení stíhaček Jas–39 Gripen. V roce 2004 vláda schválila smlouvy o desetiletém pronájmu čtrnácti stíhaček za zhruba dvacet miliard korun. I ohledně tohoto řešení se vyrojilo několik podezření z korupce, která jsou prošetřována. „Smlouva o desetiletém pronájmu vyprší koncem září 2015. Letos v únoru pověřila vláda ministerstvo obrany jednáním se švédskou stranou o možnostech překlenovacího řešení dalším provozováním čtrnácti letounů Jas-39 Gripen. Jednání v současné době probíhají,“ popisuje ParlamentnímListům.cz současnou situaci Růžičková z generálního štábu.

„Gripeny byly vybrány ve výběrovém řízení komisí. V praxi se osvědčily. Letouny Gripen jsou zcela ideální pro typ země jako Česko. Co se týká nákladů na letovou hodinu, jsou poměrně ekonomické. Když se vrátím zpět, tak si vzpomenu, co úsilí stálo logistické zabezpečení tohoto nového projektu, výcvik pilotů i mechaniků ve Švédsku a podobně. Logickým vyústěním by bylo pokračování v tomto druhu nadzvukového letounu. Jakékoliv jiné řešení bude mít příčinu v tom, že se to vše bude muset opakovat,“ sděluje Štefka, za jehož šéfování na generálním štábu armáda stíhačky Jas–39 Gripen získala.

Důvěra v armádu ohrožena

„Pamatuji si, že v roce 2002, tedy před reformou, jsme začínali s 43 procenty důvěry. Roku 2007, když jsem z funkce odcházel, jsme byli na 63 procentech. Armáda, teď mluvím o uniformované části, plní všechny povinnosti bez problémů. Je profesionální, nemá žádné extra avantýry, poctivě trénuje, létá do misí, kde má vynikající výsledky, plní úkoly od NATO. Dobré hodnocení je tedy na místě,“ chválí Štefka, jenž je dnes ředitelem pro mezinárodní obranné programy společnosti TATRA.

Česká armáda získala podle Růžičkové renomé jak v zahraničí, tak i doma. I na zahraničních misích si vydobyla dobré jméno. „Tuzemská společnost doma zvláště citlivě a kladně vnímá pomoc příslušníků AČR při odstraňování následků živelných pohrom a při ochraně zdraví a majetku občanů. Skutečnost dlouhodobě dokazuje většina průzkumů veřejného mínění, kde armáda patří mezi nejdůvěryhodnější instituce,“ přihřívá si polívku Růžičková. Nicméně náčelník generálního štábu Vlastimil Picek ukončí zanedlouho po jedenačtyřiceti letech služební poměr v armádě.

Například z letošního výzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) se armáda z bezpečnostních institucí těší největší důvěře občanů. Důvěřuje jí celých 64, zatímco druhé policii jen 52 procent lidí. Nicméně vojáci cítí, že je tato důvěra spojováním s kauzami, co smrdí korupcí, a špatným hospodařením ohrožena.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…