Šéf jihomoravské policie používá luxusní auto, v němž se proháněli zločinci

13.07.2012 21:49

Na jihu Moravy nastala kuriózní situace. V luxusní autě Volkswagen Passat, které bylo zabaveno za trestnou činnost, se nyní vozí šéf tamní policie Tomáš Kužel. Zákon tím sice neporušuje, kritici ale upozorňují, že by s automobilem šlo naložit lépe.

Šéf jihomoravské policie používá luxusní auto, v němž se proháněli zločinci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté při silniční kontrole

Šéf policie v Jihomoravském kraji ke služebním účelům používá automobil, který do vlastnictví státu propadl díky zabavení v trestním řízení, z čehož vyplývá, že ho používali zločinci. Podle mluvčí jihomoravské policie je vůz starý sedm let a má najeto 170 tisíc kilometrů. Současná zákonná úprava říká, že majetek zabavený za trestnou činnost má ve správě policie. Tomáš Kužel tedy nedělá nic špatného, jen to může působit poněkud komicky. Upozornil na to server idnes.cz.

Sám Kužel pak také argumentuje tím, že díky tomu nebylo zapotřebí pro potřeby policie automobil přímo kupovat, stát tedy ušetřil prostředky daňových poplatníků. Někteří odborníci ale namítají, že by se v podobných situacích dalo postupovat ještě lépe. Mnohdy totiž není z čeho odškodnit oběti trestné činnosti a v takových případech by k tomu mohl sloužit právě zabavený majetek.

Podle serveru se takový případ nestal poprvné. Už dříve prý jeden z policejních funkcionářů jezdil v luxusním merdedesu, který byl také tímto způsobem zabaven. Protože to ale prý jeho podřížené v době úspor pohoršovalo, musel se ho nakonec vzdát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…