V TV se neříká: Od Fialy natvrdo, jak nakonec dopadne Ukrajina

22.01.2024 13:02

Boj do osvobození celého území Ukrajiny? Tak probíhající válku vnímá prezident napadené země Volodymyr Zelenskyj. Čtenáři ParlamentníchListů.cz z odborných kruhů však redakci upozornili na dva měsíce starý rozhovor poradce pro národní bezpečnost premiéra Petra Fialy, diplomata a pedagoga Tomáše Pojara. A ten to vidí jinak. Ukrajina, jejíž část bude dlouhodobě okupovaná Ruskem, může dle něj dopadnout jako Západní Německo, tedy včetně členství v EU a NATO. Pojar zmínil i kyperskou variantu. „Máte mnoho takovýchto příkladů ve světě, každý je trochu specifický. Ale to, že se tam ustálí nějaká frontová linie a bude příměří, je možné. Mírovou dohodu neočekávejme,“ uvedl.

V TV se neříká: Od Fialy natvrdo, jak nakonec dopadne Ukrajina
Foto: X
Popisek: Petr Fiala a Tomáš Pojar

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí
Scénář, že by Ukrajina dobyla zpátky území, které je v současné době obsazeno Ruskou federací, je čím dál tím méně pravděpodobný. Nicméně, stále se jedná o oficiální cíl jak Ukrajiny, tak jejích spojenců. A tak je i prodáván veřejnosti, zejména českou vládou. Proto je zajímavé, co pro slovenský deník Postoj uvedl poradce premiéra v otázkách bezpečnosti, Tomáš Pojar.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí

„Nejpravděpodobnější je, že pro Ukrajinu nastane moment Konrada Adenauera, který musel vyhlásit: Soustřeďme se na budování svobodného, bezpečného a prosperujícího Západního Německa a Německo sjednotíme, až na to bude vhodný čas. Německo je sjednocené, a zaplaťpánbůh za prosperující, svobodné a demokratické Západní Německo, které bylo zároveň součástí Západu. Mimochodem i po rozdělení bylo součástí jak Severoatlantické aliance, tak i Evropské unie. Čili svobodná Ukrajina může být přijata do EU i NATO bez ohledu na to, že jiná část Ukrajiny bude okupovaná Ruskem,“ řekl. Což v praxi znamená rozdělení Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom dlouhodobě prohlašuje, že věří v ukončení války do konce letošního roku – a to tak, že dojde k porážce Ruska na Ukrajině. Ukrajina podle jeho slov chce osvobodit Ruskem okupované regiony. Odmítá, že by se Rusko zúčastnilo mírové konference, kterou bude pořádat Švýcarsko, a stále počítá se svým mírovým plánem, jehož součástí je i stažení Ruska z celého území Ukrajiny.

Na otázku, zda není problémem, že nebude existovat stabilní hranice, v případě Západního Německa bylo toto území jasně vymezené, Pojar pak v rozhovoru odpověděl: „To bude jasně vymezené, to zase není tak složité,“ uvedl.

Nemyslí si však, že by měla být mírová smlouva s Ruskem. „Ale mezi Západním a Východním Německem též nebyla mírová smlouva. Mírová smlouva mezi Ruskem a Ukrajinou prostě nebude. To však nefunguje tak, že máte totální válku, nebo mírovou smlouvu, většinou máte něco mezitím,“ podotkl. 

Jak dopadne Ukrajina? Německo, Kypr... 

Tedy nějaký korejský scénář? „Nebo kyperský. Kypr je součástí EU a část Kypru je de facto okupovaná Tureckem. Máte mnoho takovýchto příkladů ve světě, každý je trochu specifický. Ale to, že se tam ustálí nějaká frontová linie a bude příměří, je možné. Mírovou dohodu neočekávejme,“ dodal.

Pojar podle svých slov neměl od ukrajinské ofenzivy přehnané očekávání. „Vývoj na bojišti mě zase až tak nepřekvapil. Co je však úspěch a co je neúspěch? Z mého českého pohledu je úspěchem, pokud nebude ruská armáda na slovenských hranicích. Čím dále bude, tím lépe. Tak měřím úspěch,“ sdělil. V tomto ohledu je Pojar konzistentní, v lednovém rozhovoru pro SeznamZprávy prohlásil: „Že by Ukrajina v dohledné době dobyla zpět každý kilometr čtvereční svého území, je velmi málo pravděpodobné.“

Česká vláda Ukrajinu přitom podporuje dlouhodobě a velmi výrazně. I nadále pak kabinet Petra Fialy slibuje zemi podporu v mnoha směrech. Tuto nesrovnalost pro ParlamentníListy.cz komentoval komentátor Petr Holec. „Tomáš Pojar na Slovensku klasicky řekl něco, co jako poradce premiéra Fialy nesmí říkat doma. V Česku nám totiž vláda o Ukrajině stále zločinně lže, aby tam mohla dál posílat naše peníze a případně i zbraně, zatímco nám, kteří to všechno platíme, doma jen zvyšuje daně a snižuje důchody,“ řekl.

Podotkl, že stejný přístup panuje i na „Západě“, kam chce Českou republiku Fiala podle svých slov dovést. Tedy že Ukrajina nezíská své území.

„Místo maření životů vlastních lidí i našich peněz by se proto měla soustředit na lepší budoucnost těch čtyř pětin svého území, které ovládá a které válka taky nejen ekonomicky a sociálně plundruje, i když se tam přímo neválčí. Řekněme si totiž upřímně, že i my v současnosti našimi penězi platíme jen zbytečné zabíjení a ničení části Ukrajiny. Jinak samozřejmě Pojarovi přeju, aby za svá slova nemusel do KRITu k ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi a neskončil u soudu za šíření prokremelských narativů,“ doporučil a vzkázal směrem k Fialovu poradci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusko je zjevně takové, jaké si jej USA a celý západ dělá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastimil Dorotík , 22.01.2024 13:46:01
USA zjevně způsobily, že Rusko je dnes jako probuzený a vypuštěný Kraken, kterého zpět do klece jen tak lehce nikdo nezažene. Je zjevné, že pokud bude Rusko existovat, tak Ukrajina, ani jen její část do NATO nikdy nevstoupí. I kdyby se Ruská armáda zastavila u Dněpru, vůbec nemusí být na slovenských hranicích, tak ten zbytek Ukrajiny si udrží pod svou kontrolou - prostředky na to má. A pokud naší vládní komedianti nepřestanou proti Rusku vysírat a urážet jej, tak zjevně má prostředky i na to, aby jim to bylo vysvětleno. Rusko je zjevně takové, jaké si jej USA a celý západ dělá.

|  24 |  0

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…