Řidiči neumí použít masky. Mnohdy ji nasadí sobě místo pacientovi

21.03.2011 9:46

Kolem doplňovaných lékárniček do aut je stále rušno. Už téměř tři měsíce by mimo jiné měly obsahovat resuscitační masku s filtrem či fólii proti prochladnutí. Většina laiků si však s maskou vůbec neví rady. Její používání je navíc přímo proti novým evropským pravidlům. Odborníci proto soudí, že je zbytečná. Jestliže změny odsouhlasí ministerstvo zdravotnictví, projdou bez pokuty i lékárničky bez ní.

Řidiči neumí použít masky. Mnohdy ji nasadí sobě místo pacientovi

Bezmála třetí měsíc platí vyhláška, podle níž je ve výbavě lékárničky v autě povinná i resuscitační maska, fólie proti prochladnutí a leták s návodem, jak postupovat při dopravní nehodě. Upraveny byly i parametry obsahu lékárniček jako velikost náplastí, šíře a savost obvazů či délka nůžek. Ty by měly být nerezové a 15 centimetrů dlouhé se zaoblenými hroty. Nicméně některé změny vyvolávají už delší dobu protesty odborné veřejnosti.

„S přítomností resuscitační masky v autolékárničce nesouhlasíme. Pořádali jsme několik kursů první pomoci, kde se ukázala její nadbytečnost. Mnoha lidem trvalo její sestavení dlouho, část ji sestavila špatně, někteří ji nasadili sobě místo pacientovi anebo ji postiženému dali na obličej obráceně. Dýchání tak bylo neúčinné. I k návodům pro postup při nehodě máme mnoho výhrad," shrnuje názor většiny záchranářů mluvčí záchranné služby Středočeského kraje Tereza Janečková pro ParlamentníListy.cz s tím, že je nová lékárnička krokem zpět.

Odpovědnost za povinné vybavení autolékárniček resuscitační maskou podle mluvčího ministerstva dopravy Jakuba Ptačinského lpí na bedrech ministerstva zdravotnictví. „Nicméně právě tam se o tom se záchranáři několikrát jednalo a bez připomínek," dodává Ptačinský. Stanislav Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví, není k zastižení. „Několikrát jsme se k tomu vyjadřovali, ale bezvýsledně. Nerozumím tomu, proč nás nikdo neposlouchal," brání záchranáře Janečková.

Proti pravidlům resuscitace

Od nového roku navíc platí nová pravidla pro neodkladnou resuscitaci. Vychází z předpisů Evropské resuscitační rady. V nich se dýchání z úst do úst nedoporučuje. Zdržuje totiž a má vedlejší efekty. Většina vzduchu jde do žaludku a pacient se může pozvracet s rizikem vdechnutí zvratků. Předýchání může vést k otoku mozku. Proto se tato forma doporučuje jen školeným záchranářům a pro laiky je primární masáž srdce.

Vyhlášku, podle níž mají být lékárničky v automobilech doplněny, podepsal ministr dopravy Gustáv Slamečka působící v bývalé úřednické vládě Jana Fischera na základě přímých požadavků ministerstva zdravotnictví. „Evropské doporučení, že je lepší věnovat se masáži srdce, vešlo ve známost až začátkem roku. Proto byly tehdy masky do výbavy zařazeny," tvrdí Ptačinský. Tento týden by mezi zástupci ministerstva dopravy a zdravotnictví mělo dojít k jednání, kde by se o zachování masky mělo hovořit. Mělo by padnout rozhodnutí. Buď bude stav zachován anebo nebude maska v nových lékárničkách vyžadována.

Miliardový kšeft

„Cítím, že v nové autolékárničce něco chybí, ale resuscitační masky jsou v ranku zdravotnických odborníků, ti ať rozhodnou," říká pro ParlamentníListy.cz poslanec a expert přes dopravu Stanislav Huml (VV). Proti některým změnám se stavěl i ministr dopravy Vít Bárta (VV) a naznačil, že jde o zajímavý byznys pro určitý okruh firem. Řidičům bylo doporučováno, aby spíše lékárničku doplnili a nekupovali novou.

Podle některých dopravních policistů nejsou nové autolékárničky až tak zásadním problémem, ale dost řidičů naopak nemá reflexní vestu, která také patří do povinné výbavy. Když nyní policie přistihne řidiče, který nemá stanovený obsah lékárničky, hrozí mu bloková pokuta až 2000 korun. V Česku je kolem 4,5 milionu registrovaných automobilů. Přesná data o tom, kolik se prodalo nových lékárniček, neexistují. Při průměrné ceně 250 korun za autolékárnu by mohlo jít o více než miliardový obchod.

Pokud se tedy někdo dnes stane svědkem nehody, měl by zabezpečit místo nehody a v neodkladném případě se hned dát do zastavení krvácení, případně masáže srdce. Místo letáku i resuscitační masky je nejlepší se spolehnout spíš na rady specialistů z linky 155.


Nové vybavení autolékárničky

Obvaz s jedním polštářkem 3x
Obvaz se dvěma polštářky 3x
Trojcípý šátek z textilu 2x
Náplast hladká cívka 1x
Náplast s polštářkem 6x
Škrticí obinadlo 1x
Resuscitační maska 1x
Rouška plastová 1x
Pryžové chirurgické rukavice 1x
Nůžky v antikorozní úpravě 1x
Termofólie 1x
Leták o postupu při nehodě 1x  


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…