Pionýři se dožili i Nečase. Politolog varuje před případnou indoktrinací

07.04.2012 21:26

Pionýři přežili komunismus, revoluci a zdá se, že i vládu Nečase. V Božejově můžete narazit na skupinu mladých lidí a dětí, kteří se hlásí k občanskému sdružení Pionýr. Říkají si Pionýrská skupina Koloušci. Mají i své pověstné šátky uvázané pevně kolem krku. Jen rudou barvu vyměnili za zelenou. Ale pořád jsou to pionýři a jsou na to také hrdí.

Pionýři se dožili i Nečase. Politolog varuje před případnou indoktrinací
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

Většina lidí si myslí, že pionýři nepřežili pád komunismu, ale oni stále fungují jako skupina a není jich málo: “Existuje občanské sdružení Pionýr, které navštěvuje řada pionýrských dětí . Těchto pionýrských skupin je více než 300 a Koloušci jsou jednou z nich,“ představil novodobé pionýry Roman Ondrušek vedoucí Koloušků.

Pionýr je tak pro mnoho dětí stále místem, kde tráví svůj volný čas: “Koloušci nabízí dětem možnost, jak užitečně trávit chvíle volna. Mohou se stát součástí naší folkové skupiny nebo mohou navštěvovat keramickou dílnu. O prázdninách pořádáme nejrůznější akce, soutěže, tábory.“  Někteří rodiče si nedovedou představit, že by jejich dítě přihlásili k Pionýrům: “Dejte pokoj, já mám slušné děti,“ vtipkuje paní Marie Pavlíková, matka dvou chlapců školního věku.

Politolog: Malé děti nejsou schopné pochopit politickou ideologii

Podle politologa Martina Bastla však není nic špatného na tom, pokud děti chtějí navštěvovat právě tuto skupinu: “Když existují junáci, skauti, proč by nemohli existovat pionýři? Pokud se profilují cestou pouze zajištění volnočasových aktivit, tak na tom nevidím nic špatného. Problém by byl, pokud by se je skupina snažila nějak politicky ovlivňovat a stranicky formovat. V takovém případu by měl být vstup do Pionýra omezen věkovou hranicí, protože malé děti nejsou schopné pochopit politickou ideologii a mohly by se tak snadno stát nástrojem politické strany. Ale to se přeci v tomto případě neděje,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Ondrušek také tvrdí, že děti nejsou nijak politicky ovlivněné: “Koloušci vznikli v roce 1990 na troskách tehdejšího Pionýra. Hlásí se k odkazu Pionýra z roku 1968. Děti Pionýra s komunismem nespojují, nemají historickou paměť, “ ubezpečuje ParlamentníListy.cz Ondrušek. Sám však rychle dodává, že je politicky angažovaný: “Ano, jsem členem KSČM,“ potvrzuje Ondrušek.

Byla to legrace

Na Pionýra vzpomíná ještě většina lidí i dnes: “Náhodou to byla legrace. Jako dítě jsem to nijak s politikou nespojoval. Byl to fajn způsob, jak strávit volný čas s kamarády,“ zavzpomínal pro ParlamentníListy.cz David Obušek, který byl dříve také pionýrem. Někteří jsou hrdí, že součástí Pionýra nikdy nebyli: “Mě soudružka učitelka strašně dlouho přemlouvala, abych chodil do Pionýra. Pak mi slíbila, že mi tam dá nějakou funkci vedoucího, už přesně nevím, ale strašně mě to motivovalo. Jenže- i ve svých deseti letech - jsem se dokázal postavit režimu a z Pionýra mě proto vyloučili,“ uvedl pro ParlametníListy.cz další pionýr pamětník Petr Koliba. Záhy se smíchem dodává: “Měli jsme Kuličkiádu a já měl zlost, že jsem prohrál, tak jsem ostatním dětem rozkopal kuličky. Byl jsem proto vyloučen. Ale s oblibou všude vyprávím, jak jsem se nechal protestně vyloučit z Pionýru,“ směje se Petr.

Ondrušek upozorňuje, že Koloušci - jako skupina občanského sdružení Pionýr-  jsou sice postaveni na základech Pionýra z roku 1968, ale ne všechno kopírují: “Původní Koloušci se zabývali ochranou přírody, proto nosíme zelený šátek. Mezi naše členy patří řada dětí z opravdu hluboce věřících rodin, dokonce spolupracujeme i s farností. Nechceme děti tahat do politiky.“

Stovky dětí v celé České republice jsou tak členem toho sdružení i dnes. Jen v Božejově je 35 pionýrů v keramické dílně a 5 členů folkové skupiny. Pionýra si tak možná už další generace bude pamatovat trochu jinak.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…