A je tady válka. U Moravce dnes lídrům stran půjde o hodně, hlavně jednomu z nich

24.10.2013 14:52

Česká televize dnes večer zakončí sérii předvolebních debat v pražském Kongresovém centru, kam pozvala devět předsedů či lídrů politických stran. Mediální odborník Jiří Mikeš a politolog Josef Mlejnek ParlamentnímListům.cz řekli, na koho bude upřena největší pozornost diváků a kdo může ještě na poslední chvíli oslovit nerozhodnuté voliče.

A je tady válka. U Moravce dnes lídrům stran půjde o hodně, hlavně jednomu z nich
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Dnešní debata začíná v osm hodin večer. Moderovat ji bude Václav Moravec. Hlavními hosty pořadu budou předsedové nebo volební lídři politických stran, které se opakovaně zúčastnily čtrnácti předvolebních debat České televize. ČSSD bude zastupovat Bohuslav Sobotka, ODS Miroslava Němcová, TOP 09 Karel Schwarzenberg, hnutí ANO Andrej Babiš a KSČM Vojtěch Filip. Za SPOZ tu bude ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák, za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury vystoupí Tomio Okamura. Devítku pozvaných hostů uzavírá Ondřej Liška za Stranu zelených a Pavel Bělobrádek za KDU-ČSL.

Předchozí debaty sehrály roli při volbě prezidenta

Hovořit se bude nejen o uplynulém volebním období, důvěře občana ve stát, fungování státních institucí a státní správy, ale i o daních, důchodové reformě, financování volebních kampaní a stran či možnostech povolebního uspořádání.

ParlamentnímiListy.cz oslovení odborníci se shodují v tom, že tato debata může přesvědčit ještě řadu nerozhodnutých voličů. Roli bude hrát také sledovanost. V této souvislosti je třeba připomenout, že prezidentskou debatu všech devíti kandidátů v ČT před prvním kolem volby 10. ledna sledovalo 1,7 milionu lidí. Záverečný duel prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v České televizi sledovalo ve čtvrtek 24. ledna 1,612 milionů diváků starších 15 let. Jejich první duel sledovalo na ČT1 1,32 milionu diváků starších 15 let.

Podle mnohých byly právě tyto debaty rozhodující. Hovoří se jednak o Janu Fischerovi, který ve volbě neuspěl i kvůli údajně nepřesvědčivému výkonu v debatě devíti prezidentských kandidátů, stejně tak je zmiňován Karel Schwarzenberg a jeho výroky na adresu Edvarda Beneše, což řada lidí vnímá jako kritický moment, který vedl k Schwarzenebrgově neúspěchu ve druhém kole volby.

Část voličů stálé váhá, takže...

Jak napovídají předvolební průzkumy, velká část voličů stále ještě zvažuje, koho volit. „A budou se těšit na to střetnutí, protože věří Moravcovi, že lídry dokáže trošku vytočit. Takže tato debata určitě bude mít na voliče nějaký vliv, ale zase ne nijak rozhodující," říká k večerní debatě pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš.

„Konečně půjde o střetnutí, rytířský turnaj, kdy pojedou proti sobě s těmi kopími. Myslím si, že debata bude velice zajímavá, možná i trošku ostřejší a projeví se kvality hostů. Jsou to konec konců lídři, tak by měli být nejlepší," pokračuje Mikeš s tím, že však neočekává, že by sledovanost byla tak vysoká jako v případě prezidentské volby. „Ale bude určitě velká," doplnil.

Na koho bude upřena pozornost?

Největší pozornost diváků bude podle něj upřena na Andreje Babiše. „A nepodceňoval bych ani Vojtěcha Filipa, který je velmi zkušený a dobrý řečník. Fakt, že v debatě bude kníže a ne Kalousek, může znamenat, že Babiš pak půjde proti všem. Kalousek by tam řádil. Kníže mluví tak, jak mu zobák narostl, takže diváci mu budou rozumět. Získá si určitě sympatie, ale Kalousek by byl lepší," předpovídá Mikeš.

Také politolog Josef Mlejnek zmiňuje, že podle předvolebních průzkumů řada voličů stále váhá, na což by dnešní debata mohla mít vliv. „Vazba případných voličů k novým stranám je poměrně volná, takže vzhledem k této situaci debata ovlivnit některé voliče rozhodně může," řekl Mlejnek.

Pokud Babiš pohoří, volby pro něj nemusí dopadnout dobře

Právě hnutí ANO se podle průzkumů potýká s nestabilitou voličů. Pro Babiše proto bude debata velmi důležitá. „Pokud v ní pohoří, může se to značně projevit i ve volbách. Babiš navíc cílí na střední třídu, proto na něj budou všichni ostatní lídři útočit, protože zejména ODS a ČSSD přebírá voliče," uvedl Mlejnek.

Podle něj proto půjde o souboj starých matadorů s Babišem. „A voliči, kteří jsou pro Babiše rozhodující, se dívají na Českou televizi, na rozdíl od voličů Tomia Okamury. Pokud Babiš předvede nějakou šílenost jako před dvěma lety, když vystupoval v televizi, mohl by volby projet. Ale, jak jsem sledoval, Babiš v posledních debatách vystupuje klidněji. Zřejmě dostal masáž od mediálních poradců," uzavřel politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…