Nečas se po výslechu silně opřel do Ištvana: Ničí životy Nagyové a spol.

12.07.2013 15:24

Bývalý premiér Petr Nečas vyšel po výslechu v souvislosti s korupční kauzou mezi novináře a vysvětlil svá stanoviska. Podle něj jde akorát o nafukovaný proces a právní konstrukci, kdy zadržovaní exposlanci ODS, Jana Nagyová a další trpí – i ze zdravotního hlediska.

Nečas se po výslechu silně opřel do Ištvana: Ničí životy Nagyové a spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-premiér Petr Nečas

Podle Petra Nečase jde akorát o vykonstruovaný případ. „Já jsem jednoznačně řekl, že se necítím vinen v žádném případě z korupce,“ uvedl. Jeho výpověď se tak týkala jen údajných „trafik“ pro tři exposlance ODS, ne případu Vojenského zpravodajství.

„Nikdy nebyla uzavřena žádná dohoda o tom, že když tři poslanci odstoupí, dostanou určité pozice,“ dodal Nečas. Státní zastupitelství však tvrdí opak, funkce v polostátních firmách pro Marka Šnajdra a Ivana Fuksu měly být prý odměnou za to, že odešli ze sněmovny, díky čemuž prošel tzv. daňový balíček.

Uměle prodlužované vazby?

Nečas ale především mluvil o vazbách obviněných lidí a jeho bývalých kolegů. Ty jsou prý uměle prodlužovány. „Je uměle nafukován seznam vyslýchaných svědků,“ dodal Nečas. Během pátku se zároveň objevila informace, že nově budou zpovídáni i někteří tajní svědci, dotazovat se jich budou nejen policisté, ale i státní zástupce.

„Vytváří se předpoklady k umělému natahování této kauzy,“ myslí si Nečas. Expremiér také tvrdě zkritizoval vazby uvalené na obviněné. „Vazba naprosto ztrácí smysl jako tzv. koluzní, je to nátlaková vazba,“ tvrdí Nečas. „U některých obviněných je známý fakt i policii, že mají zdravotní problémy,“ dodal.

Ištvan - ničí existenčně i zdravotně?

Udeřil i na olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, který zřejmě „poté, co zničil jejich společenské postavení, poté co je zničil existenčně, tak je ničí zdravotně“. Podle Nečase za to Ištvan bude osobně zodpovědný, pokud zadrženým zničí zdraví.

Existenčním ničením obviněných měl na mysli fakt, že v době vazby nemohou živit svoji rodinu. „Všichni obvinění jsou živitelé rodin,“ upozornil Nečas. „Na všech obviněných jsou závislé děti a nezletilí,“ dodal.

Když byl Nečas premiérem, byl prý ještě vázán svou funkcí. „Toto břímě od pondělí nemám, a tak mohu mluvit zcela otevřeně,“ prohlásil. Podle něj jde o vykonstruovaný politický proces, v němž nevidí důvod, proč by měla být Poslanecká sněmovna žádána o jeho vydání.

Jde o politický proces, je přesvědčený Nečas

Že jde o politický proces, Nečas dokládá spojitostí s rozpuštěním Poslanecké sněmovny – na to se prý čeká. „I teď to přerušili a čekají, jestli se příští týden sněmovna nerozpustí,“ vysvětloval novinářům. Propojení s politikou je tu prý jasné. „Jsou to s prominutím láry fáry,“ míní Nečas.

Policií byl předvolán k podání vysvětlení, což bylo později změněno na výslech svědka. Podle Nečase přitom nebylo advokátům obviněných umožněno klást mu dotazy. Postup státního zastupitelství je velmi podivný, dodal. 

Že z Nečasovy strany šlo v podstatě o monolog, potvrdil hodinu před ním i advokát Jany Nagyové Eduard Bruna. „On vypověděl svůj monolog a tím skončil,“ přiblížil advokát.

Atmosféra prý příliš vzrušená nebyla. „Každý máme svou představu, kdy je atmosféra vzrušená. Já znám vzrušenější atmosféru,“ dodal Bruna. „Dalším krokem je příští týden spousta výslechů,“ odpověděl na poslední otázky novinářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…