Premiér vymění „Čapák“ za migranty, napsal Václav Klaus ml. Máme silné vyjádření Andreje Babiše

21.05.2018 12:40

Poslanec ODS Václav Klaus ml. v souvislosti s Marrákešskou deklarací uvedl pro Reflex, že jeho matka Livia není daleko od pravdy v názoru, že „Babiš je naprosto skvělý obchodník. Vykšeftuje s EU vyžehlení Čapího hnízda a OLAFy za to, že jim podepíše migranty“. K věci se nám vyjádřil premiér Andrej Babiš.

Premiér vymění „Čapák“ za migranty, napsal Václav Klaus ml. Máme silné vyjádření Andreje Babiše
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Klaus mladší se k Babišovi a k uprchlické krizi vyjádřil v souvislosti s otázkou, že ministr vnitra Lubomír Metnar (ANO) nedávno podepsal dohodu v Marrákeši ohledně migrace do Evropy. „Moje maminka mi teď v úterý říkala při domácí debatě o politice: ‚Babiš je naprosto skvělý obchodník. Vykšeftuje s EU vyžehlení Čapího hnízda a OLAFy a za to jim podepíše migranty‘,“ podotkl Klaus mladší s tím, že se bojí, že maminka nebude daleko od pravdy.

Anketa

Jak odhadujete výsledek referenda o vstupu do vlády, které se koná v ČSSD?

hlasovalo: 5301 lidí

ParlamentníListy.cz požádaly premiéra o reakci. „Doporučil bych panu Klausovi mladšímu, aby se neztrapňoval vyprávěním takových lží. Zaprvé, v Marrákeši ministr vnitra podepsal deklaraci, která ZASTAVUJE, nikoli podporuje přísun uprchlíků do EU. Opakuji to už po sté a přesto někteří novináři a politici stále šíří lež o podpoře uprchlíků. Teď jsem ve Finsku. Předtím na setkání V4 a s ministerským předsedou Kurzem se jasně shodujeme, že žádné uprchlíky si od EU vnutit nenecháme. A za druhé, do kauzy Čapí hnízdo absolutně nezasahuji ani na české půdě, ani na té evropské. Jestli si někdo myslí, že se dá vyměnit zastavení politické kauzy za přístup země k uprchlíkům, tak je úplný blázen, který tomu evidentně nerozumí. Ano, Čapí hnízdo je vymyšlené, aby mě poškodilo. Ale bráním se zákonnými rostředky, ne nějakými kšefty,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Čapí Marrákeš

Žalobce Jaroslav Šaroch z Městského státního zastupitelství v Praze 3. května po několika měsících čekání rozhodl o stížnosti premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a ostatních proti jejich obvinění v kauze údajného padesátimiliónového dotačního podvodu ve farmě Čapí hnízdo.

Anketa

Schvalujete, že pořad ČT 168 hodin odvysílal záběry s naštvaným Hamáčkovým sousedem?

75%
25%
hlasovalo: 3741 lidí

Žalobce zrušil trestní stíhání u čtyř obviněných. Je mezi nimi i místopředseda hnutí ANO a poslanec Jaroslav Faltýnek, dále pak Zdeněk Kubiska, Jan Platil, tedy bývalí členové představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která firmu dříve vlastnila. Čtvrtým v řadě je Luděk Kalivoda, který byl členem tehdejšího představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo.

O dotaci se nakonec zajímal i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který připustil, že mohl být spáchán podvod. Oba politici byli už dvakrát vydáni Sněmovnou ke stíhání a hlavně pro premiéra je toto obvinění překážkou v jednáních o nové vládě.

Ministr vnitra Lubomír Metnar podepsal jménem České republiky v Marrákeši politickou deklaraci států Evropy a Afriky, kde se sice hovoří o „boji proti nezákonné imigraci a pašování imigrantů“, ale současně v ní „partneři uznávají potřebu povzbuzovat a posilňovat cesty zákonné migrace... mezi Evropou a zeměmi severní, západní a střední Afriky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…