Případný vojenský zásah v Sýrii podle Schwarzenberga nic nevyřeší

01.09.2013 19:25

Případný vojenský zásah v Sýrii nic nevyřeší, uvedl šéf TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Není podle něj jisté, že se po zásahu chopí moci liberálové a že skončí vraždění. Schwarzenberg to sdělil v tiskovém prohlášení. Proti použití vojenské síly v Sýrii se dnes opět postavil také prezident Miloš Zeman.

Případný vojenský zásah v Sýrii podle Schwarzenberga nic nevyřeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg na inauguraci Miloše Zemana

Vojenský zásah v Sýrii zvažují zejména USA poté, co byly na východním předměstí Damašku 21. srpna nasazeny chemické zbraně. Americký prezident Barack Obama v sobotu prohlásil, že USA by měly v Sýrii provést vojenský úder odvetou za chemický útok, který má podle něj na svědomí režim prezidenta Bašára Asada. Ten dnes uvedl, že Sýrie dokáže čelit jakémukoli útoku zvenčí a že hrozby USA ji neodradí od boje s povstalci.

"Obávám se, že vojenský zásah nic nevyřeší. Navíc asi bude bez svolení Bezpečnostní rady OSN. Největší obavy jsou ale z toho, že ani příznivci zásahu nedokážou říci, co by mělo být jeho výsledkem. Kam až by se mělo jít a kdo by Bašára Asada nahradil," uvedl Schwarzenberg.

Metody Asadova režimu jsou podle bývalého ministra otřesné, nikdo ale neví, kdo by se po vojenském zásahu chopil moci. "Je smutnou skutečností, že na straně povstalců nabývají na síle spíše islámští sunnitští extremisté než demokratické liberální síly. Není vyloučeno, že by vraždění po zásahu nabylo ještě obludnějších rozměrů než dnes," podotkl Schwarzenberg.

Dvě zla

Podle Zemana se v Sýrii potýkají "dvě zla", na jedné straně světský diktátor a na druhé náboženští extremisté, zopakoval dnes prezident v pořadu Partie televize Prima. "V žádném případě ani jeden z těchto pólů nestojí za podporu," řekl. Náboženské fanatiky mezi syrskými povstalci podle Zemana vede Al-Káida. "Pokládám vojenský útok na Sýrii ve prospěch Al-Káidy za absolutní nesmysl," dodal. Vojenský zásah z českých vrcholných politických představitelů nepodporuje ani premiér v demisi Jiří Rusnok.

Podle Schwarzenberga je nynější občanská válka v Sýrii zejména střetem sunnitů s alavity, určitou odnoží šíitského náboženství, kterých je v Sýrii menšina, přesto ale tvoří většinu vojenského i jiného establishmentu. "Nicméně dělení na jednotlivé skupiny není jednoznačné. I někteří sunnité, hlavně obchodníci a podnikatelé, v nouzi spíše podporují stávající režim než povstalce, kteří patří k radikálnímu islámu," doplnil bývalý ministr zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…