Spory ruských spolků v Praze: Nařčení ze spolupráce s StB, lži a další ,,třinácté komnaty"

16.05.2014 9:47

Spolek Ruská tradice je rodinný podnik, který kvůli milionovým dotacím od státu jedná proti zájmům Ruska. V žádném případě nezastupuje názory ruských krajanů. To sdělil Alexandr Barabanov ze spolku Artek, ale podobně mluví i mnoho dalších Rusů v Česku. O předsedovi Ruské tradice Igoru Zolotarevovi ParlamentníListy.cz zjistily mnoho dalších nepříjemných informací.

Spory ruských spolků v Praze: Nařčení ze spolupráce s StB, lži a další ,,třinácté komnaty"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

„Spolek Ruská tradice byl založen zhruba před deseti lety a nejdříve měl dost členů. Zhruba až sto. Poté, co pan Zolotarev začal veřejně napadat Rusko, spolek hromadně opustila většina členů i předsednictva. Změnil se na rodinný podnik, kde zůstal Zolotarev s manželkou a jejich kamarád Alexej Kelin, který nyní zasedl místo Zolotareva na židli ve vládní radě pro národnostní menšiny. Jsou ve všech grantových komisích, kde se rozdělují peníze,“ sdělil ředitel Spolku rusky mluvící mládeže v České republice Artek Alexandr Barabanov. Podobné názory má ale většina lidí z ruské menšiny žijící v Česku.

Původce lži

Když na internetovém zpravodajském portálu Echo24.cz vyšel článek o tom, že byl v Praze odhalen pomník okupantům z roku 1968, právě Igor Zolotarev v něm byl citován, když prohlásil, že se slavnostního odhalování pomníku zúčastnil i český podnikatel se skvělými kontakty na Rusko Zdeněk Zbytek. Byla to lež jako věž, ale ze Zbytka udělala alespoň na chvíli přítele okupantů. Ten se hned začal bránit, redakce Echa24.cz se omluvila a vše uvedla na pravou míru. Ostatně omluvil se i Igor Zolotarev, v té době ještě místopředseda Rady vlády pro národnostní menšiny. Informace nicméně už žila svým životem a otázkou zůstává, jestli šlo opravdu jen o přehlédnutí anebo to byl záměr.

Zbytek tehdy napsal Zolotarevovi ostrý veřejný dopis, který poslal také ministrovi pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, jenž má menšiny na starost, Jiřímu Dienstbierovi. „Po zveřejnění v médiích této vaší lži nastaly mé osobě, mé rodině a mým firmám značné nepříjemnosti, protože pomník je českými médii a i částí české veřejnosti vnímán a prezentován jako souhlas s okupací Československa v roce 1968, s níž jsem já nesouhlasil,“ napsal mimo jiné. Posléze ještě poslal Dienstbierovi informace o tom, že Zolotarev se stejným jménem a totožným datem narození je veden v evidenci spolupracovníků StB.

Vizitka Písaře

Redakce ParlamentníchListů.cz má dokument z Archivu bezpečnostních složek (ABS) v rukou. Igor Alexejevič Zolotarev narozený 1. 1. 1954 je zde prezentován jako rozpracovaná osoba ve svazku Písař. Ostatně na stránce s tímto jsou navíc vypsány svazky dvou významných politických osobností. Je třeba dodat, že Igor Zolotarev za post místopředsedy v Radě vlády pro národnostní menšiny nepobíral žádný plat. Už mu nicméně skončilo funkční období. Zůstává předsedou Sdružení krajanů a přátel Ruské tradice v České republice.

Na druhou stranu je zaměstnancem Ústavu termomechaniky Akademie věd České republiky, kde pracuje v oddělení Dynamika a vibrace, ale k tomu má ještě několik svých vlastních firem. Když se ParlamentníListy.cz zeptaly ve zmíněném ústavu na to, jestli je to v pořádku, Marie Kajprová z tamního útvaru pro vnější vztahy napsala: „Pracovní poměry našich zaměstnanců mi z mé pozice nejsou známy. Tohle je asi otázka na naši personalistku anebo na vedení ústavu.“ Když byla požádána, aby se optala u vedení, už se neozvala.

Postoj Zolotareva

Přestože má Igor Zolotarev hned několik adres, asi tou nejfrekventovanější je pražský Dům národnostních menšin, kde má kancelář a zastupuje ruskou národnostní menšinu. Dovolat se mu, přestože nás na recepci ujistili, že je ve své kanceláři, nešlo. Na mailem poslaných několik otázek neodpovídal. Nakonec se to podařilo přes jeho kolegyni a manželku Marinu Dobuševu. „Kladl jste hodně husté otázky,“ sdělila na úvod a pak telefon předala Zolotarevovi. Ten nejdříve sdělil redaktorovi ParlamentníchListů.cz, že otázky mají zcela osobní charakter a na takové neodpovídá. Pak vyčetl, že kladené otázky jsou podivné.

„Tam je přeci záznam o rozpracování. StB se o mě zajímala a jsem tam skutečně v dobré společnosti. Toť vše. Žádná spolupráce tam není. Dál k tomu nemám co říci a osobně se v těchto materiálech nešťourám. A když vás zajímá i má vědecká práce, tak můžeme hovořit o plošných integrálech nebo vlivu aerodynamických vlastností. Mé firmy, které jsou nyní aktivní, se zabývají servisní činností a tak se i jmenují. Rt jako Ruská tradice a Rss, tedy Ruské slovo servis. Zabývají se servisem pro občanské sdružení Ruská tradice a vydávaný časopis Ruské slovo. V jejich činnostech je napsaná vydavatelská, reklamní či kulturní činnost,“ odpověděl Zolotarev na nepříjemné otázky.

Ruská menšina

Součástí časopisu Ruské slovo, který vychází šestkrát ročně nákladem 2000 kusů a pobírá státní dotaci 1 200 000 korun, je i příloha pro děti Slovo Dětjam. „Měla asi osmnáct stránek, vycházela párkrát do roka a dostávaly na ní půlmilionové dotace a přitom tam byly obrázky Pussy Riots a v článku výzva dětem, aby se chovali jako Pussy Riots. To je podle mě skoro trestný čin. Dotovalo to ministerstvo školství a kultury, protože Zolotarev a Dobuševa sedí v komisích,“ sdělil Alexandr Barabanov.

Podle něj má Igor Zolotarev extrémně protiruské názory a proto se od jeho spolku ruská menšina odvrátila. Navíc dodal: „Názory změnil o sto osmdesát stupňů. Nevím, jestli v tom hlavní roli hraje jeho manželka anebo dotace, které dostává. Možná oboje. V ruské komunitě se říká, že ho manželka úplně zblbla.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…