Už máme dost kmotrů. Na jihu Čech opouští ODS její členové

01.04.2012 13:22

Trpělivost došla a pomyslný pohár přetekl členům ODS ve Zvíkovském Podhradí na Písecku s takzvanými kmotry. Proto se členové místního sdružení rozhodli, že ze strany vystoupí a budou jako nezávislí. Odchod oznámil i starosta František Blažek a dalších pět lidí, včetně dvou zastupitelů.

Už máme dost kmotrů. Na jihu Čech opouští ODS její členové
Foto: red
Popisek: Logo ODS

„Už máme dost kmotrovství a nespravedlivého rozdělování dotací. Proto opouštíme ODS,“ řekl pro ParlamentníListy.cz starosta a prozradil, že důvody svého odchodu od ODS napsali v dopise premiéru Petru Nečasovi (ODS) a jihočeským politikům.

Trpělivost už jim došla a opravdu tou poslední kapkou byla kauza týkající se rozdělování evropských dotací na jihu a západě Čech. Kvůli tomu stojí dva vysocí úředníci před soudem.

Nejvyšší slovo mají prý "kmotři"

"Rozhodují zde kmotři a zisky. Jihočeská ODS je napojena na kmotry, a kam jinam než na Hlubokou. Současný ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který nevyhrál žádné volby, tak postupuje nahoru. Dokud se šňůra na kmotry nepřetrhne, nechceme barvy této strany hájit," uvedl hlavní důvody k odchodu starosta Zvíkovského Podhradí František Blažek, který kritizuje i krajské spojení ODS s ČSSD.

Podle jeho názoru je rozdělování evropských peněz z kraje nespravedlivé pro menší obce, jakou je ta jejich u Orlické přehrady.

"Kam tohle vede, když my třeba už čtyři roky žádáme o peníze na opravu sportovního a plaveckého stadionu nebo na rekonstrukci cesty přes hráz a pořád marně. Ale na jiné projekty se třeba dostane," řekl starosta, který byl zakládajícím členem Občanského fóra na Písecku a v čele obce stanul už v roce 1990. Starostou byl jen jedno volební období, ale v roce 2002 se do čela vrátil.

Posílí na jihu Čech strana Jihočeši 2012?

To, co se na jihu Čech děje, nenechává klidnými ani ostatní členy ODS. Někteří hovoří o tom, že nevylučují, že budou kroky Zvíkovských následovat. Doposud odpadali jednotlivci, ovšem v čele starostů třeba Strakonic nebo primátora Českých Budějovic. Nedávno řady ODS opustil i poslanec Michal Doktor.

Známý jihočeský poslanec za ODS a místopředseda strany Jan Bauer, který býval starostou Prachatic, není situací ve straně příliš nadšen.

“Je to velmi nepříjemná záležitost a pro nás i poměrně nebezpečná. Teď je zapotřebí počkat na rozhodnutí soudu, který řeší rozdělování dotací. Nedivím se mnohým našim členům, že jsou na rozpacích. To, co se v médiích objevuje, není zrovna ideální,“ podotkl Bauer.

Podle mnohých i řadových členů ODS by tyto věci měli dát na vědomí hlavně voliči v krajských volbách. Samotnou ODS, ale i ČSSD, které vládnou v Jihočeském kraji může zásadně oslabit nové sdružení Jihočeši 2012, v němž je sdružena řada starostů a místostarostů obcí a měst kraje, ale například i ředitel Krajského úřadu v Českých Budějovicích a bývalý starosta Písku Luboš Průša.

Právě nespokojení pravicoví politici a členové pravicové ODS by eventuálně mohli výrazně posílit řady Jihočechů 2012 a ve volbách zaujmout v kraji významnou pozici. Zda tomu tak bude, se ukáže letos na podzim po volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…