Holandští odborníci dávají za pravdu kolegům z protonového centra v Praze V PTC se budou léčit Holanďané

24.06.2014 15:30

Holandská centra budou jen v prvním roce léčit 2.200 pacientů Praha, 24. 6. 2014. Holandští odborníci projevili zájem čerpat zkušenosti od nejmodernějšího protonového centra v Evropě, které je lídrem v oblasti protonové terapie v rámci EU a již téměř dva roky poskytuje péči pacientům z 22 zemí světa. Vlajková loď evropské onkologie - Proton Therapy Center - v čele s hlavním lékařem MUDr. Jiřím Kubešem a hlavním fyzikem Mgr. Vladimírem Vondráčkem, byla hostitelem holandských expertů na protonovou terapii. Dne 23.6.2014 se pod záštitou velvyslanectví Nizozemského království a J. E. velvyslance Eduarda W.V.M. Hoekse, konala konference „Česko-holandský kulatý stůl o protonové terapii“, kterou uspořádalo protonové centrum v Praze.

 Holandští odborníci dávají za pravdu kolegům z protonového centra v Praze V PTC se budou léčit Holanďané
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Návštěva odborníků z Maastro clinic v českém protonovém centru v doprovodu hlavního lékaře a hlavního fyzika

Holandští odborníci z MAASTRO clinic jednoznačně souhlasí se seznamem indikací k protonové terapii, který byl zpracován předními českými kapacitami pod supervizí 1. Lékařské fakulty UK. Podpořili i názor českých odborníků, že by se radioterapie obecně v české onkologii měla více prosazovat a protonové léčbě by nemělo být bráněno. Holandsko si svůj postoj k protonové léčbě ujasnilo již dávno a stát i pojišťovny protonovou léčbu podporují.

Indikace holandských center jsou ve shodě s PTC:

 

1.     Nádory CNS

2.     Nádory hlavy a krku

3.     Onemocnění oka

4.     Nádory plic – nemalobuněčný karcinom

5.     Nádory GIT

6.     Urologické malignity

7.     Retroperitoneální a abdominální sarkomy (mimo GIST)

8.     Nádory dětského věku

9.     Maligní lymfomy

Doktorka Daniëlle Eekers z  MAASTRO clinic dodala: „ Holandsko vždy prosazuje technologie, které lidem pomáhají a to se týká i protonu. Úspěch v medicíně dnes neměříme jen přežitím pacienta, ale kvalitou života, kterou jsme schopni zajistit.“ K otázce úhrad léčby pojišťovnami uvedla: „ Jednoduchým porovnáním běžné léčby a protonové, musíte vždy dojít k závěru, že protonová léčba je prostě lepší než klasická. Pokud byste dali lidem vybrat, jsem si jistá, že vždy zvolí proton. To je však z hlediska pojišťoven nereálné. Tak jako PTC v Praze, i my můžeme vždy dokázat, kdy je proton pro pacienta jednoznačně výhodnější než foton a tím se musí pojišťovny řídit i z hlediska úhrad“.

„Duproton, konsorcium holandských protonových center ve výstavbě, kráčí po stejné cestě, kterou razíte i vy v Praze “, dodává Erik Roelofs, hlavní medicínský fyzik z MAASTRO clinic.  Z pléna zazněla i otázka jak se odborníci staví k požadavku tzv. randomizovaných studií, který často odpůrci protonu v Česku zneužívají. Čeští i holandští odborníci odpověděli unisono, že randomizované studie jsou nerealistické a neetické! Dobrovolně ji žádný pacient nepodstoupí, proto se ani neplánují.

„Jen si představte, že pacientovi sdělíte, že ho budete ozařovat nižšími dávkami, delší dobu a se zásahem i okolních zdravých tkání a druhého s vyšší dávkou, kratší dobu a cíleně do nádoru. Jednoho seznámíte s poměrně značným rizikem nežádoucích vedlejších účinků, druhému naopak sdělíte, že riziko je minimální.  Myslíte si, že se bude takovéto studie někdo dobrovolně účastnit?! “ vysvětluje problematičnost randomizovaných studií doktorka Eekers.

Kulatý stůl – česko-nizozemská perspektiva léčby protonovou terapií (autor PTC)

Protonové centrum v Praze úspěšně léčí nádorová onemocnění téměř 2 roky a i protonová centra v Holandsku budou poskytovat protonovou terapii pacientům se stejnými diagnózami. Do indikací holandských center je také začleněna léčba karcinomu plic i karcinomu prsu, kterou PTC zvažuje.  Pro holandské odborníky bylo důležité seznámit se s posledními praktickými zkušenostmi a s výsledky léčby protonového centra v Praze. V Holandsku se pracuje na výstavbě 4 protonových center. Dle posledního vyjádření ministra zdravotnictví Holandska, počítá ministerstvo s postupným náběhem počtu léčených pacientů, přičemž pouze v prvním roce bude léčba poskytnuta minimálně 2.200 pacientům a toto číslo se bude postupně zvyšovat. Na základě odhadů specialistů by přitom protonovou léčbu jen v Nizozemí potřebovalo až 9.000 osob ročně. 

Do doby než se otevřou první ze čtyř protonových center, sbírají holandští odborníci zkušenosti a navazují odbornou spolupráci s okolními centry. V Praze však zahájili i jednání o možnosti léčby jejich pacientů než budou v kapacitě protonových center soběstační. Holandsko se stane další zemí, která využije kapacity nejmodernějšího zařízení na protonovou léčbu v Praze.

Více o MAASTRO clinic v holandském Maastrichtu: http://www.maastro.nl/

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…