ÚOKFK: Obvinění 3 osob z dotačních podvodů

18.04.2013 18:27

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) toto pondělí realizovali na území Moravskoslezského kraje, Zlínského kraje a Libereckého kraje rozsáhlou operaci k případu dotačních podvodů a poškození finančních zájmů EU.

ÚOKFK: Obvinění 3 osob z dotačních podvodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

 

V pondělních ranních hodinách kriminalisté ÚOKFK SKPV zadrželi a následně obvinili tři osoby, které působí či působily v různých řídících funkcích jedné moravskoslezské obchodní společnosti zabývající se výrobou a recyklací obalových materiálů. Jejich trestná činnost měla spočívat v získávání dotací na nákupy strojních zařízení sloužících k recyklaci plastů. V této věci mělo jít o získávání finančních prostředků z operačních programů Ministerstva životního prostředí, Státního fondu životního prostředí a Ministerstva průmyslu a obchodu. Tyto dotace dle závěrů policistů však měly být v převážné části použity na jiné účely, než k úhradě příslušných nákladů.
 
Obviněné osoby měly v rámci jednotlivých žádostí o poskytnutí dotačních prostředků nepravdivě deklarovat postupné úhrady faktur a to sofistikovaným opakovaným převáděním finančních prostředků mezi účty obchodních společností jimi ovládaných, čímž dosáhly dojmu skutečné úhrady faktur, což mělo vést k získání dotačních prostředků, které měly použít v rozporu s dotačními podmínkami.  
 
V letech 2007 – 2011 tak obvinění měli neoprávněně získat na dotacích cca 315 milionů korun. Škoda podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV měla být způsobena jak Evropské unii (cca 268 milionů korun), tak České republice (47 milionů korun). 
 
Všechny osoby byly obviněny z trestného činu dotačního podvodu a trestného činu poškození finančních zájmů Evropské unie. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Dva ze tří obviněných, na které kriminalisté dali státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí do vazby, byli ve středu 17. dubna 2013 do vazby vzati.
 
Kriminalisté ÚOKFK SKPV ve spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci (pobočka Ostrava) zajistili obviněným osobám nemovitosti v hodnotě cca 180 milionů korun (jako tzv. náhradní hodnotu za způsobenou škodu).
 
Na prověřování případu s kriminalisty ÚOKFK SKPV spolupracovala i Finanční správa ČR.
 
K této věci lze uvést, že obchodní společnost, která nakupovala předmětná strojní zařízení, patřila v posledních letech k nejúspěšnějším žadatelům o dotace mezi průmyslovými podniky v rámci celé České republiky.  
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…