AV ČR: Nový software dokáže určit míru srdeční vady

28.09.2017 22:10

Mezinárodní tým složený z vědců z Ústavu přístrojové techniky AV ČR, Fakultní nemocnice u sv. Anny a University of Rochester získal prestižní cenu Clinical Translational Award. Cena byla vědcům udělena za software pro určení elektrické dyssynchronie u pacientů se srdečním selháním.

AV ČR: Nový software dokáže určit míru srdeční vady
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

Problémy v synchronizaci kontrakce srdečních komor mohou vést k závažnému srdečnímu selhání. Pacient má například problém vyjít schody a výrazně se zadýchává. Na léčbu pomocí kardiostimulátoru však bohužel ne všichni pacienti reagují pozitivně. Vysvětlením až 30 procentní neúspěšnosti je fakt, že v současné době neexistuje klinicky dostatečně přesný postup, který by umožnil stanovit míru tohoto postižení srdce. A tak se o implantaci kardiostimulátoru rozhoduje sice na základě klinicky doporučených, ale pouze nepřímých ukazatelů.

„V Ústavu přístrojové techniky AV ČR a ve spolupráci s Fakultní nemocnicí u sv. Anny jsme vyvinuli autonomní software, který z EKG záznamu dokáže určit míru této srdeční vady. Jedná se o zcela původní a klinicky velmi perspektivní diagnostický nástroj,“ říká hlavní autor programu Filip Plešinger, který dnes převzal Clinical Translation Award na konferenci ve francouzském Rennes.

"Činnost softwaru byla ověřena na multicentrické studii MADIT-CRT ve spolupráci s University of Rochester, NY, USA," dodává Filip Plešinger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…