Akademie věd: Za hromadný úhyn kosů může virus Usutu

08.01.2019 9:59

V loňském roce veřejnost upozornila na neobvyklé hynutí kosů černých na různých místech ČR. Jejich úbytek následně potvrdilo i celonárodní sčítání ptáků na krmítkách. Genetické analýzy českých vědců nyní potvrdily podezření, že na vině je virus Usutu. Virus může nakazit i člověka, obvykle však nezpůsobuje vážné obtíže.

Akademie věd: Za hromadný úhyn kosů může virus Usutu
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Vědci ze tří institucí – Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze – zkoumali výskyt onemocnění přenášených v městském prostředí zejména klíšťaty a komáry ze zvířete na člověka. V rámci tohoto projektu byl u více než desítky kosů uhynulých koncem léta 2018 v Praze a Brně detekován a izolován ptačí virus Usutu.

Molekulárními metodami se podařilo prokázat, že jde o různé genetické linie. „Zatímco kmeny viru detekované v Praze jsou příbuzné virům zachyceným v Německu, Belgii a Francii, v Brně byly prokázány kmeny geneticky podobné vzorkům z Rakouska a Maďarska,“ upřesnil Václav Hönig, virolog z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Virus Usutu přenášený komáry napadá především ptáky, nakazit však může i člověka. Infekce člověka probíhá většinou zcela bezpříznakově či má lehkou formu (teplota, únava, někdy vyrážka nebo žloutenka). Zejména u pacientů s oslabenou imunitou však byly zaznamenány i případy vážných infekcí centrální nervové soustavy. Usutu patří spolu s významnými patogeny člověka, jako jsou virus klíšťové encefalitidy, žluté zimnice či horečky Západního Nilu, do čeledi Flaviviridae.

Pomoc veřejnosti

Vědci se nyní obracejí na veřejnost se žádostí o pomoc. Pokud občané naleznou v městských a příměstských oblastech Prahy, Brna a Českých Budějovic uhynulé kosy, ježky nebo veverky, mohou se ozvat na kontaktech uvedených na oficiálních webových stránkách projektu ZDE.

Významnou roli při zjišťování koloběhu viru Usutu sehrála veřejnost v minulosti už několikrát. Výzkumníci ve většině případů získali potřebný materiál pro zjištění jeho přítomnosti právě díky tomu, že je lidé upozornili na podezřelé úhyny (zejména) kosů. Historicky byl v České republice, konkrétně v Brně, tento virus zachycen výzkumníky Ústavu biologie obratlovců AV ČR již v roce 2011 a 2012, také u uhynulých kosů. „Podobná situace se může opakovat, a to i u dalších patogenů přenášených členovci,“ uvedl Jan Votýpka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Virus Usutu byl poprvé izolován v 50. letech minulého století v Africe, odkud se následně několikrát rozšířil do Evropy, kde způsobil lokální rozsáhlé vymírání (epizootie) v populacích kosů. „Ačkoliv je virus schopen nakazit relativně široké spektrum ptačích druhů, kosi a sovy jsou k této infekci obecně velmi citliví a infekce u nich často končí smrtí. Pokud však jedinec nákaze nepodlehne, získá imunitu, která ho před opakovanou infekcí chrání,“ dodala Lada Hofmannová z Veterinární a farmaceutické univerzity. Přestože v minulém desetiletí proběhly velké epizootie například v Německu, Nizozemsku, Španělsku, Itálii, Rakousku či Maďarsku a způsobily výrazný pokles populací kosa černého, ještě nikdy rozšíření viru nezpůsobilo vyhynutí konkrétního druhu ptáka, a to ani na lokální úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy připravují novou emisi dluhopisů

19:15 České dráhy připravují novou emisi dluhopisů

České dráhy udělily bankám Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slov…