BSA: Digitální protekcionismus brání rozvoji mezinárodního digitálního obchodu

02.02.2014 10:35

Mezi typické digitální překážky patří například bariéry v přeshraniční výměně informací, národně orientované certifikace technologií a standardů či zvýhodňování místních IT produktů a služeb ve veřejných zakázkách. Organizace BSA navrhuje odstranit ochranářské praktiky pomocí globálních pravidel digitálního obchodu.

BSA: Digitální protekcionismus brání rozvoji mezinárodního digitálního obchodu
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Mezinárodní pravidla obchodování nedrží krok s rychlou inovací produktů a služeb využívajících software, mezi které patří například cloud computing a datové analýzy. Hlavní brzdou rozvoje je digitální protekcionismus. Vyplývá to z nové studie organizace BSA | The Software Alliance. „Ochranářské praktiky navrhuje BSA odstranit za pomoci nadčasových obchodních pravidel, která podpoří digitální obchodování, inovace a vytvoří konkurenční prostor pro rozvoj informačních technologií,“ říká Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA.

  • Nové formy IT protekcionismu brání rozvoji obchodu v oblasti informačních technologií. Dusí inovace a zpomalují hospodářský růst v neprospěch zákazníků i firem.
  • Například nařízení, že poskytovatelé cloudových služeb musí zřídit servery na každém trhu, kde působí, zvyšuje náklady koncovým uživatelům.
  • Některé vlády připravily normy nebo standardy, které zvýhodňují lokální firmy a chrání je před mezinárodní konkurencí.

„Technologie využívající software jsou motorem zásadních inovací v celém hospodářství a ve všech aspektech moderního života. Chceme-li mít z technologického pokroku maximální možný užitek, vlády musí digitální obchodování podporovat a nikoli mu bránit,“ vysvětluje Victoria Espinelová, prezidentka a ředitelka BSA, a dodává: „Potřebujeme moderní obchodní pravidla, která zabrání novým formám protekcionismu a zajistí volnou přeshraniční výměnu informací.“

Software, cloud computing a datové služby se stávají základními nástroji produkce v moderní ekonomice, jejich dopad proto dalece přesahuje IT odvětví. Digitální produkty a služby v důsledku transformují globální obchod. Vývoz všech počítačových služeb, včetně softwaru, vzrostl téměř sedmkrát: z 30 miliard dolarů v roce 2000 na více než 200 miliard dolarů v roce 2011, vyplývá z informací Světové obchodní organizace.

„Máme historickou příležitost navrhnout obchodní pravidla, která vyhovují digitální éře. Probíhají vyjednávání a rozhovory o IT službách a produktech ve všech klíčových regionech,“ říká Victoria Espinelová. „Dohody, které uznávají transformační dopad na digitální obchod, umožní podnikům všech velikostí inovovat a růst. Spotřebitelům umožní přístup k nejlepším produktům a službám, pomohou s tvorbou nových pracovních míst a zlepší kvalitu života.“

Studie BSA nazvaná „Rozvoj digitální ekonomiky: obchodní pravidla pro podporu růstu“ uvádí příklady digitálního protekcionismu, které degradují sociální a ekonomické výhody produktů a služeb využívající software. „Mezi typické digitální překážky patří například bariéry v přeshraniční výměně informací, národně orientované certifikace technologií a standardů či zvýhodňování místních IT produktů a služeb ve veřejných zakázkách,“ vyjmenovává Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA.

BSA navrhuje třídílný program doporučení, která podpoří rozvoj digitální ekonomiky:

(1) Modernizace obchodních pravidel tak, aby odrážela realitu současného digitálního obchodování. To představuje zjednodušení obchodních pravidel u inovativních služeb, jakými jsou cloud computing – umožnit volný tok dat přes hranice států a nerozhodovat o fyzickém umístění serverů nebo jiné výpočetní infrastruktury.

(2) Podpořit rozvoj technologických inovací. Toho je možné dosáhnout zajištěním modernizací ochrany práv duševního vlastnictví a podpořit dobrovolné využívání trhem ověřených technologických standardů.

(3) Vytvořit stejné podmínky pro všechny soutěžící. To vyžaduje, aby vlády šly příkladem. Měly by být plně transparentní v tom, jak si vybírají potřebné technologie. Rozhodnutí musí být založena na tom, zda výrobek nebo služba nejlépe vyhovuje daným potřebám a poskytuje kýženou hodnotu. Rozhodující nesmí být to, kde byla technologie vyvinuta.

„Každá země, která chce být v informačním věku globálně konkurenceschopná, potřebuje komplexní digitální agendu, která obsahuje nadčasová obchodní pravidla,“ upozorňuje Victoria Espinelová. „Vlády si musí připustit, že tvorba informačních bariér je v propojeném světě sebepoškozující: žádná národní ekonomika nemůže růst v izolaci rychleji než v prostředí s pevnými obchodními vztahy.“

Celé znění studie je k dispozici zde: www.bsa.org/digitaltrade.

O protipirátské organizaci BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je přední světová asociace hájící zájmy softwarového odvětví. Sdružuje přes sedmdesát společností, které ročně investují miliardy dolarů do vytváření softwarových řešení, jež pohánějí ekonomiku a zlepšují moderní život. Prostřednictvím spolupráce s orgány státní správy, orgány dohlížejícími na dodržování práv duševního vlastnictví a vzdělávacích aktivit rozšiřuje BSA horizonty digitálního světa a buduje důvěru v nové technologie, které tento svět posouvají vpřed.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…