ČSÚ: Makroekonomický vývoj v ČR v roce 2014

31.07.2015 12:02

Recese, se kterou se česká ekonomika potýkala v letech 2012 a 2013, v loňském roce skončila. Opětovné posilování domácí a zahraniční poptávky i další faktory se promítly do růstu výkonu ekonomiky o 2 %.

ČSÚ: Makroekonomický vývoj v ČR v roce 2014
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ve srovnání s jednotlivými zeměmi Evropské unie dosáhla česká ekonomika v roce 2014 průměrného růstu. V porovnání s Unií jako celkem, kde HDP vzrostl pouze o 1,3 %, však byl vývoj v tuzemsku příznivější. Projevil se i v reálné konvergenci. „Jestliže v roce 2011 dosahovala ekonomická úroveň České republiky, měřená hrubým domácím produktem na obyvatele v paritě kupní síly, 83 % průměru Evropské unie a v obou letech recese 2012 a 2013 už pouze 82 %, loni vzrostla na 84 %,“ uvedla Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Podrobné informace o tendencích makroekonomického vývoje a kvalitách života v České republice v roce 2014 naleznete v pravidelné roční analýze, kterou dnes vydává ČSÚ. Publikace je obsáhlejším empirickým rozborem předcházejícího roku, jenž je časově zasazen do kontextu střednědobých či dlouhodobých trendů vývoje.

Autoři Drahomíra Dubská, Jiří Kamenický a Lukáš Kučera z ČSÚ se v analýze zabývají nejen souhrnnou výkonností ekonomiky a cenovým vývojem, ale i rozborem nerovnováh, mezi něž patří výsledek hospodaření sektoru vládních institucí či rozdíl ve stavech přímých zahraničních investic v ČR a přímých investic českých subjektů v zahraničí. Zaměřují se i na příčiny a mimořádné faktory, které ovlivňovaly výši zisků nefinančních podniků v roce 2014 a jejich nerovnovážnou proporci k vývoji mezd. Poslední část studie je věnována nerovnostem souvisejícím s materiálními podmínkami kvality života, jež jsou dány regionálními a sociálními rozdíly.

Analýza s názvem Tendence makroekonomického vývoje a kvality života v České republice v roce 2014 je k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…