Cena Ministerstva kultury v oboru zájmových uměleckých aktivit

21.06.2017 14:01

Cena Ministerstva kultury za neprofesionální umělecké aktivity v oboru audiovizuální a výtvarné aktivity byla udělena panu Petru Chmelovi za celoživotní přínos českému amatérskému filmu.

Cena Ministerstva kultury v oboru zájmových uměleckých aktivit
Foto: MK ČR
Popisek: Ministerstvo kultury ČR, logo.

Pan Petr Chmela je dlouholetým aktivním filmovým amatérem a jedním ze zakladatelů Nezávislého svazu pro film a video nyní Českého svazu pro film a video, jehož byl rovněž po jeho založení několik let předsedou.

Neprofesionální a filmové tvorbě se věnuje více než 35 let, během nichž se zúčastnil řady soutěží neprofesionálního filmu, a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Jeho filmy získaly řadu významných ocenění.
Cenu předala ředitelka odboru regionální a národnostní kultury Ministerstva kultury PhDr. Zuzana Malcová a ředitelka NIPOS – ARTAMA Mgr. Lenka Lázňovská dne 16.  června 2017 při slavnostním zahájení 64. ročníku celostátní soutěže neprofesionální filmové tvorby Český Videosalon 2017 v Ústí nad Orlicí.

Celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby Český Videosalon 2017 patří mezi uznávané kulturní akce celostátního významu s vysokou kvalitou. Je zařazena do Programu podpory kulturních aktivit, na které Ministerstvo kultury poskytuje neinvestiční dotaci ze státního rozpočtu. Letošní ročník přehlídky podpořilo Ministerstvo kultury částkou 280 000 Kč a konal se pod záštitou ministra kultury Mgr. Daniela Hermana.

Cena Ministerstva kultury za neprofesionální umělecké aktivity v oboru hudebních aktivit byla udělena paní MgA. Magdaleně B í l k o v é – T ů m o v é  za celoživotní pedagogickou, metodickou a hudební činnost.

Cenu předala náměstkyně ministra kultury JUDr. Kateřina Kalistová v sobotu 17. června 2017 v rámci závěrečného koncertu akreditovaného cyklu seminářů komorní hry v kostele Českobratrské církve evangelické v chrámě U Salvátora v Praze.

MgA. Magdalena Bílková – Tůmová se hře na flétnu a komorní hudbě věnuje od malička. Její láska k hudbě, talent, píle a trpělivost ji dovedly až k tomu, že dnes jako pedagožka předává své zkušenosti nejen dětem, ale i dospělým. Učila na pražských hudebních školách základního a středního typu, 14 let spolupracovala s vokálně instrumentálním souborem LINHA SINGERS, pracovala v České školní inspekci, kde jí byla svěřena kontrolní a metodická pomoc pro všechny základní a  střední školy uměleckého zaměření v Praze. Paní MgA. Magdaléna Bílková – Tůmová je absolventkou Státní konzervatoře Praha a  Akademie múzických umění v Praze v oboru hra na flétnu, v postgraduálním studiu je absolventkou v oboru komorní hra. V roce 1974 získala 3. cenu a titul laureáta Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro. Paní MgA. Magdaléna Bílková – Tůmová je dlouholetou členkou v komisi pro Podporu zahraničních kontaktů v oblasti neprofesionálních uměleckých aktivit na Ministerstvu kultury.

Cena Ministerstva kultury za neprofesionální umělecké aktivity v oboru divadelní a slovesné aktivity byla udělena paní Emě Z á m e č n í k o v é  za celoživotní přínos v oblasti uměleckého přednesu, neprofesionálního divadla a dramatické výchovy dětí a mládeže.

Cenu předala za odbor regionální a národnostní kultury Ministerstva kultury Ing. Eva Suknarovská v rámci závěrečného večera 60. ročníku Wolkrova Prostějova dne 17. června 2017 v Prostějově.
Paní Ema Zámečníková začala recitovat už na základní škole, prý proto, že přednes byl pro ni ventil k uvolňování emocí. Vystudovala na DAMU obor dramatická výchova a nyní působí jako pedagožka literárně dramatického oboru ZUŠ Střezina v Hradci Králové. Režírovala zde řadu inscenací, jejichž náměty i styly jsou velmi různorodé a pestré. Ema Zámečníková ve své práci obhajuje existenci poezie – divadla, které umí literární text vypovědět divadelním jazykem, vždy se pohybovala na hranici mezi přednesem a divadlem, jednou nakročeno na tu, jindy zas na druhou stranu. Společným jmenovatelem všeho jejího snažení je především literatura, a to často právě literatura nedramatická.

Celostátní přehlídka uměleckého přednesu a divadel poezie Wolkrův Prostějov patří mezi uznávané kulturní akce celostátního významu s vysokou kvalitou. Je zařazena do Programu podpory kulturních aktivit, na které Ministerstvo kultury poskytuje neinvestiční dotaci ze státního rozpočtu. Letošní ročník přehlídky podpořilo Ministerstvo kultury částkou 280 000 Kč a konal se pod záštitou ministra kultury Mgr. Daniela Hermana.




 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…