Česká lyžařská elita míří na Strakonicko

16.08.2014 11:58

V Krušlově bude závodit i Martin Jakš

Česká lyžařská elita míří na Strakonicko
Foto: Archiv
Popisek: Salcbursko

Do Krušlova na Strakonicku se sjede české lyžařská elita včetně jednoho z našich nejlepších lyžařů tohoto desetiletí – Martina Jakše. Závody organizuje čkyňský sportovní oddíl Outdoor Kids. Ceny bude předávat královna světové marmelády Blanka Milfaitová.

Bronzový olympijský medailista a reprezentant České republiky Martin Jakš se spolu se svými reprezentačními kolegy představí v sobotu 23. srpna při závodě na kolečkových lyžích, které se pojedou mezi Krušlovem a Vacovicemi na Strakonicku.

„Přijal jsem pozvání šumavských lyžařů. Závody jsou připraveny na vysoké úrovni a i kulisa okolo skýtá kromě závodu samotného také zábavu. Účast jsem přijal i proto, že jsem na organizátory dostal dobré doporučení. V tuto roční dobu to pro mě bude kvalitní příprava na zimní sezónu,“ uvádí mistr světa do 23 let Martin Jakš.

Na závody dorazí zhruba stovka nejlepších závodníků z celé republiky. Vedle Jakše i Jacob Kordutch, Jan Šrail, Mirosla Rypl a další.
Stejně tak se závodů účastní i česká juniorská reprezentace a vedle toho i starší a mladší dorost a starší žactvo. Budou zde závodníci ze SKI Klubu Šumava, SKI Sokola Stachy, z Jilemnice, z Karlových Varů a dalších špičkových českých lyžařských klubů.

Organizátorem závodů je čkyňský sportovní oddíl Outdoor Kids, jehož zakladatelem a hlavním trenérem je Jiří Mánek, dříve ředitel NP Šumava, dnes kandidát do Senátu právě za Strakonicko.

Ten se lyžování věnuje od malička, nejprve jako aktivní závodník, posléze rodič, který vychovává k lyžování své tři děti a nakonec jako trenér vlastního sportovního oddílu.

„Využili jsme toho, že mají lyžaři reprezentanti volno a na Zadově je v tu dobu soustředění mladých lyžařských olympijských nadějí. Tak jsme jim chtěli udělat radost a zároveň trošku zviditelnit náš kraj, Strakonicko. Bydlíme s rodinou hned za kopcem a mezi Krušlovem a Vacovicemi se svými dětmi na kolečkových lyžích trénujeme. Je tam krásný profil asfaltky a ještě krásnější výhledy do strakonického vnitrozemí, tak jsem to chtěl zprostředkovat i ostatním lyžařům. Chvíli jsme o tom diskutovali s kolegy z Vimperka a ze Stach, každý trochu pomohl a na světě jsou kvalitní závody,“ říká Jiří Mánek.

Závody pojedou starší žáci na jednom šestikilometrovém okruhu. Mladší dorost pojede okruhy dva, starší dorost tři a muži v hlavní kategorii pojedou okruhy čtyři. Diváci se tak mají na co těšit a českou lyžařskou špičku si užijí na maximum.

Diváci i závodníci mohou navštívit i jedinečný krušlovský včelín, který zdejší rodák Josef Mach vyřezával celý život. Ceny bude předávat královna světové marmelády Blanka Milfaitová ze Srní. Ta je i jedním ze sponzorů tohoto závodu.

„Takovéto závody se pořádají prakticky jen na severu republiky v okolí Jablonce nad Nisou, proto patří obrovská pochvala všem organizátorům. Je vidět, že když se chce a je schopný trenér, tak jde úplně všechno. Může to být dobrý vzor i pro ostatní malé oddíly,“ uzavírá Martin Petrásek, trenér lyžařské reprezentace České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…