Český rozhlas chce rozpoutat debatu o hrdinech s otazníkem, odvysílá portréty i dokumenty

09.09.2015 16:18

Herec Vlasta Burian, prezident Emil Hácha, bratři Mašínové a řada dalších jmen dodnes rozděluje českou společnost v názoru na to, jestli to byli hrdinové nebo zbabělci. Český rozhlas proto zahájí v polovině září projekt Hrdinové s otazníkem, jehož smyslem je rozptýlit černobílé vnímání osobností, které se nejednoznačně zapsaly do české historie posledních několika desítek let.

Český rozhlas chce rozpoutat debatu o hrdinech s otazníkem, odvysílá portréty i dokumenty
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Český rozhlas vytipoval 10 diskutovaných jmen moderních dějin a nabídne kromě detailních informací o jejich činech i spektrum často protichůdných názorů odborníků. Do debat přes sociální sítě a web zapojíme také širokou veřejnost. Stanice Radiožurnál, Dvojka a Plus odvysílají v druhé polovině září o Hrdinech s otazníkem sérii portrétů, hraných dokumentů, rozhovorů a debat,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Posluchači budou moci na internetových stránkách Hrdina.cz a na sociálních sítích o všech deseti vybraných osobnostech diskutovat a ohodnotit jejich historické vyznění. Prvními, kteří v pondělí 14. září seriál zahájí, budou bratři Mašínové.

„Když před sedmi lety dostali Mašínové Plaketu předsedy vlády, začala velmi ostrá diskuze o tom, jestli byli hrdinové nebo při svých operacích zabíjeli zbytečně. Dodnes oba tábory nenašly společnou řeč. Tyto ostré hrany bychom rádi otupili tím, že nabídneme fakta a názory v atraktivní formě a umožníme vyjádřit názor i těm, kteří se do diskuze zatím nezapojili,“ řekl Ondřej Kopa, ředitel Centra vysílání Českého rozhlasu.

Součástí projektu Českého rozhlasu Hrdinové s otazníkem jsou hrané dokumenty, které zachycují klíčové okamžiky v životech deseti vybraných osobností. Scénáře vznikaly ve spolupráci s historiky, aby všechna fakta byla uvedena přesně a nevznikly žádné pochybnosti. Do hlavních rolí Český rozhlas obsadil například herce Josefa Dvořáka (ztvárnil Vlastu Buriana), Marka Daniela (role Jana Antonína Bati), Josefa Somra (role Emila Háchy) a další.

Seriál Hrdinové s otazníkem je součástí celoročního projektu Českého rozhlasu Hrdina.cz. Na jaře byl v jeho rámci odvysílán seriál příběhů k 70. výročí konce 2. světové války a v létě uveden seriál k 600. výročí upálení Jana Husa. V říjnu projekt vyvrcholí seriálem příběhů nazvaným Hrdinové kolem nás a velkým listopadovým Koncertem pro hrdiny v Ostravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…