Český statistický úřad: Průměrná mzda vzrostla reálně o 5,3 procenta

05.09.2017 13:00

Ve 2. čtvrtletí 2017 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 7,6 %, reálně se zvýšila o 5,3 %. Medián mezd činil 24 896 Kč.

Český statistický úřad: Průměrná mzda vzrostla reálně o 5,3 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ve 2. čtvrtletí 2017 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda*) (dále jen „průměrná mzda“) na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 29 346 Kč, což je o 2 074 Kč (7,6 %) více než ve stejném období roku 2016. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,2 %, reálně se tak mzda zvýšila o 5,3 %. Objem mezd vzrostl o 9,3 %, počet zaměstnanců o 1,5 %.

Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve 2. čtvrtletí 2017 po očištění od sezónních vlivů 1,9 %.

Medián mezd (24 896 Kč) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 8,2 %, u mužů dosáhl 27 181 Kč, u žen byl 22 300 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi  12 022 Kč a 47 058 Kč.

V 1. pololetí 2017 dosáhla průměrná mzda 28 623 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 1 747 Kč (6,5 %). Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,3 %, reálně se mzda zvýšila o 4,1 %.

*) Průměrná hrubá měsíční mzda je podíl mzdových prostředků (vč. příplatků za přesčas, odměn, náhrad mzdy atd.) připadající na jednoho zaměstnance za měsíc. Nevypovídá tedy o výplatě jednoho konkrétního zaměstnance. Výsledky strukturálních výdělkových statistik, kdy jsou k dispozici údaje o výdělcích jednotlivých zaměstnanců, uvádějí, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je celostátní průměr.

Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení; to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. Na rozdíl od průměrné mzdy, která je vypočtena na základě podkladů z podnikového výkaznictví, je medián nutné odvozovat ze statisticko-matematického modelu na podkladě výběrového šetření, protože podnikové výkazy obsahují jen agregované údaje za celý podnik nebo organizaci.

Nelze opomenout, že z hrubé mzdy jsou zaměstnavatelem za zaměstnance ještě odvedeny příslušné částky na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení a zálohy na daně z příjmu, zaměstnanci je vyplácena mzda čistá.

Poznámky

Údaje jsou předběžné. Zpřesněné údaje budou k dispozici v prosinci 2017. 

Související analýza Vývoj mezd zaměstnanců za 2. čtvrtletí 2017 k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …