Domácnosti v severních Čechách mohou ušetřit na energiích 2 355 korun ročně

05.02.2015 13:08

Češi mohou doma bez dodatečných investic ušetřit na energiích v průměru 2 077 korun ročně, ukazují celorepubliková data z Energetického testu národa. Lidé, kteří vyplnili test, dostali tipy, jak a kde v domácnosti šetřit energiemi a dozvěděli se i finanční částku, kterou by realizací těchto opatření mohli ročně uspořit.

Domácnosti v severních Čechách mohou ušetřit na energiích 2 355 korun ročně
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

U domácností v severních Čechách tato částka dosáhla v průměru 2 355 korun, tedy téměř o jednu osminu více, než je celorepublikový průměr. 

Energetický test už vyplnilo přes 4000 lidí v celé České republice, kteří tak mohou celkem ušetřit více než 8 milionů korun.  Se zábavně laděným Energetickým testem národa přišla na konci loňského roku Skupina ČEZ na webu www.energetickytest.cz, aby pomohla Čechům odhalit energetické chyby, kterými doma přicházejí o peníze. Možnost zapojit se do testu a ověřit si svou „energetickou gramotnost“ zůstává otevřena i letos.

Odhad možných úspor vychází nejen z odpovědí testovaných, ale i z velikosti obydlí a celkové výše plateb za energie. Největší prostor k energetickým úsporám podle Energetického testu národa mají lidé v Libereckém kraji, kde průměrná domácnost může jednoduchou změnou chování ušetřit 2 908 korun ročně. Naopak nejlépe s energiemi podle Energetického testu národa umějí hospodařit lidé v Praze, Zlínském a Olomouckém kraji. I oni ale získali návod k úspoře přesahující 1 600 korun ročně.

Jak si vedli lidé v Ústeckém a Libereckém kraji?

V  severních Čechách mohou lidé jednoduchou změnou návyků ušetřit v průměru 2355 Kč ročně, všichni účastníci testu pak v celkovém součtu přes 910 tisíc korun. Domácnosti v Libereckém kraji mají podle Energetického testu národa největší prostor k úsporám, jelikož mohou v průměru ušetřit dokonce 2 908 korun ročně, což je skoro o polovinu nad celorepublikovým průměrem. V samotném Ústeckém kraji si vedly o poznání lépe, přesto dostaly tipy vedoucí k průměrné úspoře 2 065 korun ročně.

Jedno mají ale oba regiony společné, jen každý druhý odpovídající z Libereckého a Ústeckého kraje věděl, jak je z pohledu spotřeby energie důležité neprat na vysokou teplotu. „Voda napouštěná do pračky má okolo 12 °C a moderním pracím prostředkům stačí k dobrému výsledku teplota 30 °C i méně. Ohříváním vody na vyšší teplotu, se jen plýtvá energií i penězi,“ upozornila Vladimíra Rosendorfová, energetická poradkyně Skupiny ČEZ.

Devět z deseti odpovídajících z Libereckého kraje naopak umělo správně číst z elektroměru.  V Ústeckém kraji zase celých 86 procent lidí vědělo, jak se může prodražit provoz ledničky, když stojí blízko zdroje tepla.  „Chladnička patří na chladnější místo. S každým stupněm navíc nad 20 °C vzroste její spotřeba zhruba o 6 %,“ připomněla Vladimíra Rosendorfová ze Skupiny ČEZ.

Skupina ČEZ spuštěním Energetického testu národa reaguje na přání a potřeby svých zákazníků. „Zvyšování povědomí o využívání energie považujeme za velmi důležité. Prostřednictvím Energetického testu národa chceme zákazníkům ukázat, že někdy stačí jen trochu změnit naše návyky, udělat doma pár jednoduchých opatření, a rozdíly ve spotřebě energie a následném účtu za ni mohou být opravdu velmi zajímavé,“ řekl Pavel Cyrani, ředitele divize obchod a strategie Skupiny ČEZ. Firma také přizpůsobuje nabídku svým zákazníkům na míru a průběžně realizuje opatření, kterými vychází vstříc jejich přáním. Jen za loňský rok zavedla Skupina ČEZ zhruba tři desítky takových opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…