Euroregion na česko-saských hranicích řešil hraniční přechod, propouštění, fond malých projektů

06.03.2015 17:15

Starosta Loun Radovan Šabata připravil tentokrát jednání rady v Lounech, v rekonstruovaném kulturním domě zvaném Zastávka. Členové rady mohli při exkurzi obdivovat moderně a účelně zařízené vnitřní prostory. Hostem jednání byli starosta Postoloprt Zdeněk Pištora a starostka Brodce Graziella Mlýnková.

Euroregion na česko-saských hranicích řešil hraniční přechod, propouštění, fond malých projektů
Foto: Archiv F. Bíny
Popisek: František Bína, jednatel Euroregionu Krušnohoří.

Rada se na svém lounském zasedání seznámila s vyřešením hraničního přechodu pro osobní automobily v Brandově, s přípravou Fondu malých projektů i s protesty saských občanských iniciativ proti znečišťování ovzduší v Krušnohoří.

Rada považuje za vhodné setkání těchto iniciativ v komisi pro životní prostředí. Spolupráce příslušných úřadů na obou stranách hranice je velmi dobrá, a pokud z podnětu německé strany a Ústeckého kraje vznikne projektový záměr, byl by euroregion vhodným projektovým partnerem, ale nikoliv jeho ledpartnerem.

Ing. Pavel Hajšman, vedoucí oddělení fondů a programů v Krajském úřadu Ústeckého kraje, seznámil přítomné s postupem přípravy nového česko-saského kooperačního programu.

Velkým zklamáním pro všechny byla jeho informace, že se zahájením programu se počítá až možná v listopadu letošního roku. Protože Fond malých projektů Euroregionu Krušnohoří je jedním z velkých projektů v novém česko-saském kooperačního programu, může být zahájen teprve po schválení celého programu. Pro euroregiony tak vzniká velmi obtížná situace, protože jeho náklady jsou z velké části hrazeny právě z tohoto fondu.

Rada proto uložila jednateli, aby se obrátil na poslance z euroregionu, aby pomohli systémově řešit takové situace, kdy euroregiony nemohou být podporovány z fondu.

Hrozí nebezpečí, že budou muset propouštět své zkušené zaměstnance a po zahájení programu shánět a zaučovat nové. Rada poté podrobně připravila valnou hromadu, podrobně projednala výroční zprávu za rok 2014 a návrh rozpočtu na rok 2015. Valná hromada se uskuteční 27. března 2015 v Mostě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…