Hospodářský růst, konkurenceschopnost a podnikání: Zásadní výzvy pro Evropu v roce 2014

19.01.2014 12:05

Zatímco evropská ekonomika vykazuje skromné známky zlepšení, je zásadní, aby vládní představitelé v nadcházejícím roce podpořili růst přijetím opatření, jež zvýší konkurenceschopnost jejich zemí a pomohou ve firmách pěstovat podnikatelského ducha – tyto závěry zazněly v panelové diskuzi mezi evropskými experty, včetně nejvyšších finančníků, politických činitelů a špiček managementu z průmyslu.

Hospodářský růst, konkurenceschopnost a podnikání: Zásadní výzvy pro Evropu v roce 2014
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Konference "Leadership Challenges in 2014" (Manažerské výzvy v roce 2014), kterou nedávno pořádala University of Pittsburgh, Katz Graduate School of Business v Praze, ve svém panelu přivítala guvernéra České národní banky Miroslava Singera, absolventa PhD programu na University of Pittsburgh; Hannu Kasiho, presidenta průmyslové skupiny ABB pro Českou republiku; Jane Gilson, generální ředitelku obchodní strategie v Microsoft International; Michaela Mullena, partnerav globální poradenské firmě PwC; a Pavla Šrámka, poslance Parlamentu České republiky. Všichni zúčastnění experti jsou zároveň členyBoardu poradců pro Evropu při Katz Graduate School of Business na University of Pittsburgh.

“Jako světový lídr ve vzdělávání máme za úkol pěstovat aktivní dialog o významných téatech globální ekonomiky. Naše škola má tu čest, že v jejím Boardu poradců pro Evropu zasedá 12 předních osobností businessu a finanční a státní správy, které pobízíme k tomu, aby sdíleli své poznatky s širší manažerskou komunitou právě při příležitostech jako je toto forum manažerských výzev," uvedla Ivana Goossen, ředitelka exekutivních vzdělávacích programů pro Evropu na fakultě Katz Graduate School of Business University of Pittsburgh.

Níže následují vybrané citace řečníků, kteří se během panelové diskuze dotkli témat, jako jsou vliv politická sdělení, schopnosti poptávané na trhu práce, či vliv technologie na business v novém roce.

Absence pozitivních zpráv

„Zdá se, že současná nálada (v listopadu 2013, pozn. autora) trpí nedostatkem pozitivního sdělení, ať už ve formě pozitivních dat nebo pozitivní politické či společenské zprávy,“ řekl Miroslav Singer, guvernér České národní banky a člen Boardu poradců pro exekutivní programy Katz Graduate School of Business na University of Pittsburgh. „To také ovlivňuje náladu ekonomických subjektů směrem k šetření spíše než k investicím, což se jednoznačně odráží v rostoucích vkladech v českých bankách. Navzdory této skeptické náladě a riziku dalších problémů pocházejících jak z místního, tak z evropského prostředí, očekávám, že domácí i světová ekonomika dodají pozitivní zprávy. Co se týče institucí, jako je Katz, pevně věřím ve význam vzdělávání a v to, jak může prospět manažerům ve střední a východní Evropě,“ dodal.

“Jeden z domácích faktorů, které ovlivní naši ekonomiku v tomto roce je nové složení politické scény, které v mnohých vzbuduje skepsi vzhledem k předchozí zkušenosti s novými politickými stranami, " uvedl Michael Mullen, partner ve společnosti PWC v Praze a člen Boardu poradců pro exekutivní programy Katz Graduate School of Business na University of Pittsburgh.  "Je otázkou, do jaké míry dokáže nové politické uskupení ANO vnést byzbysovou mentalitu do politiky, a pokud se to podaří, jak tato mentalita bude vypadat a jak ovlivní místní byznysové prostředí. Tato otázka je dosud nezodpovězená a představuje výzvu pro nás pro všechny."

Na co mají lídři myslet

“Polští a čeští manažeři mohou spát klidným spánkem, ale měli by ho část obětovat přemýšlení o tom, jak nejlépe využít současného prostředí s rekordně nízkými úrokovými sazbami," řekl Marek Belka, guvernér Národní banky Polska a člen Katz School’s Advisory Board for Executive Programs in Europe. "Lídři společností by se na současnou situaci měli dívat ze strategického, tedy dlouhodobého pohledu, a hledat příležitosti k investicím a připravovat se tak pro budoucnost."

"Silné ekonomické vazby s Eurozónou činí otevřené ekonomiky střední a východní Evropy zranitelnými vůči politickým reakcím v eurozóně," pokračoval Belka. "Zde vzniká jasnýé riziko z nedostatečné koordinace mezi všemi zúčastněnými stranami, včetně sousedů. V tomto ohledu musíme pamatovat na evropskou solidaritu – solidaritu, která přinesla změny politického uspořádání v Evropě a solidaritu která pomáhá budovat silnější evropské společnosti vymýtáním přízraků protekcionismu."

Jaké schopnosti chybí na trhu

“Obnovení evropské ekonomiky je jedním z klíčových globálních trendů, které budou ovlivňovat české hospodářství v roce 2014,” řekl Hannu Kasi, president průmyslové skupiny ABB v České republice a předseda Boardu poradců pro exekutivní programy Katz Graduate School of Business na University of Pittsburgh. “Také rozvíjení celkové konkurenceschopnosti české ekonomiky bude mezi faktory, které nedají českým lídrům spát v novém roce,” uvedl a dodal, že jednou z hlavních výzev pro ABB je vyhledání správných lidí se správnými schopnostmi pro dlouhodobě neobsazené a neustále vznikající pozice. “Každý rok nabíráme přibližně 10 procent zaměstnanců a je opravdu obtížné najít žádoucí schopnosti a jazykové dovednosti. Chceme lidi, kteří mluví anglicky, německy a rusky, protože se nacházíme ve strategické oblasti a potřebujeme rozšířit naše působení do východních trhů. To pro nás dosud bylo velkou výzvou." 

Je třeba rozvíjet podnikatelského ducha

“Lidé jsou stále více pohlcení současnou situací a ztrácí vlastní tvořivost," řekl Pavel Šrámek, poslanec Parlamentu České republiky a člen Boardu poradců pro exekutivní programy Katz Graduate School of Business na University of Pittsburgh. "Lidé se bojí podstoupit riziko a někteří se stále chovají předrevolučním způsobem. Přijímáme zodpovědnost pouze za to, co je uvnitř našich domů a co přímo vlastníme, a ne za to, co je vně nás samých. Lídrovtsví začíná tam, kde začínáme přijímat odpovědnost za ostatní."

“Podnikavost je něco, co všichni musíme podporovat, abychom své zemi pomohli stát se více konkurenceschopnou,” řekla Jane Gilson, generální ředitelka pro obchodní strategii v Microsoft International a členka Boardu poradců pro exekutivní programy Katz Graduate School of Business na University of Pittsburgh. Gilson dodala, že jednou z největších výzev pro evropské korporátní lídry je předpovídat budoucí prostředí pro nákup technologií – zda rostoucí ekonomiky porostou tak jako dříve a zda se rozvinuté trhy budou vyvíjet tak jako doposud. Gilson také vyzdvihla skutečnost, že stále více technologických otázek, se kterými se firmy potýkají, souvisí s technologií cloud. “Trh je neskutečně dynamický a vyžaduje odpovídající technologii. Určitě nás bude i nadále zaměstnávat boj o talenty a otázka, jak se diferenciovat od ostatních a jak vychovávat budoucí lídry,” uvedla.

Technologická inovace mění pravidla hry

Podle Tomasze Sielickiho, presidenta polského dodavatele počítačového softwaru a služeb ComputerLand a člena Boardu poradců pro exekutivní programy Katz Graduate School of Business na University of Pittsburgh, bude trh ve střední a východní Evropě poháněn změnami souvisejícími s “vyloučením prostředníků – firmy budou oslovovat zákazníky více napřímo, a dále s větší nezávislostí spotřebitelů a zaměstnanců díky prostředkům jako jsou chytré telefony a široká dostupnost informací.”

Sielicki řekl že jedním z nejdůležitějších témat, které by evropští lídři měli sledovat v roce 2014 je revoluce v IT. “Díky chytrým zařízením bude komunikace uvnitř firem a mezi nimi ještě rychlejší; cloud computing pro všechny sníží náklady, ale přinese také nová bezpečnostní rizika; reforma eurozóny včetně tzv. jednotného kontrolního mechanismu může změnit konkurenční prostředí uvnitř zóny i za jejími hranicemi. Navíc, všechna data potřebná pro podnikání v jakémkoli odvětví jsou stále více dostupná všem a stále levnější. Společnosti proto budou soutěžit v oblasti analýzy dat spíše než pouhého držení informací a/nebo technologie,“ řekl.

Globální zkušenost přímo v Praze

University of Pittsburgh je jednou z nejstarších a nejprestižnějších univerzit ve Spojených Státech. Ročně přijímá ke studiu 35 tisíc studentů a je klíčovým centrem vědeckého výzkumu s více než 400 různými studijními obory na 16ti fakultách. Mezi jejími profesory a absolventy jsou mnozí držitelé Nobelovy a Pulitzerovy ceny, stejně jako první vědci, kteří dokázali syntetizovat inzulín či vyvinout vakcínu proti obrně.

Joseph M. Katz Graduate School of Business je jednou z nejvýznamnějších fakult Pittsburské university. Je vedená světově známými a publikovanými profesory a je po více než dvě desetiletí středoevropským leaderem v manažerském vzdělávání západního stylu. Její program Executive MBA Worldwide připravuje zkušené manažery pro vedoucí strategické role v globální ekonomice.

Na českém trhu existuje od roku 1990 a umožňuje studentům-manažerům získat zkušenosti na 3 kontinentech; během 22 let své existence v Praze vychoval přes 500 evropských absolventů, jež dnes přispívají k rozvoji široké škály průmyslových a obchodních odvětví a ovlivňují hospodářskou situaci regionu z výkonných pozic v předních českých, slovenských, a jiných evropských a amerických firmách, jako je ČEZ, ABB, PPG Industries, US Steel Košice, Česká Spořitelna, Generali, Raiffeisen Bank, Deloitte, Logica/CGI a mnoho dalších.

Všechny přední mezinárodní publikace (Financial Times, Businessweek, Forbes) dlouhodobě hodnotí program Executive MBA Worldwide mezi 100 nejlepšími programy na světě a je akreditovaný asociací AACSB International - tato akreditace je mezinárodně uznávaným zlatým standardem v certifikaci businessových škol, díky čemuž je titul MBA ze školy Katz respektován po celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…