Ipsos: 74 % Čechů si přeje zůstat v EU, ale většina z nich chce omezit její pravomoci

12.05.2014 18:05

Z výzkumu agentury Ipsos, který proběhl v březnu 2014 ve 12 vybraných členských zemí EU, vyplývá, že Češi jsou ze všech sledovaných zemí nejméně proevropští, 26 % české populace by chtělo dokonce EU opustit, 45 % sice chce v EU zůstat, ale za předpokladu omezení jejích pravomocí.

Ipsos: 74 % Čechů si přeje zůstat v EU, ale většina z nich chce omezit její pravomoci
Foto: Ipsos
Popisek: Ipsos

Zajímavé srovnání je s okolními zeměmi:

Společnou evropskou vládu si přeje 33 % Maďarů, 20 % Poláků a 18 % Němců, ale jen 6% Čechů.
Snížení pravomocí EU si přeje 29 % Poláků, 26 % Němců a 19 % Maďarů, ale až 45% Čechů.

Tatiana Wartuschová, ředitelka divize Ipsos Public Affairs, k výsledkům výzkumu dodává: „Pokud jde o volbu politické strany v evropských volbách, pro většinu voličů bude mít na rozhodování vliv zejména domácí politika strany. Za zemi s nejsilnější ekonomikou je považováno Německo a to podle 60 % všech respondentů, kteří se výzkumu zúčastnili, Češi jsou v tomto směru zdrženlivější – Německo jako nejsilnější ekonomiku v rámci EU označila pouze polovina české populace.“

Německo je taktéž považováno za nejvlivnější zemi v rámci EU a to podle 66 % všech respondentů a 54 % Čechů. Je zajímavé, že 14 % Čechů a stejné procento Maďarů považuje za nejvlivnější zemi v rámci EU Velkou Británii. Naopak za zemi s nejslabší ekonomikou je považováno Řecko a to podle 38 % všech respondentů. Zde se Češi od průměru neliší, 36 % zastává stejný názor. Za největšího spojence považují Češi ve 30 % Slováky, v 18 % Němce. Naopak za nejslabšího spojence považujeme Řeky (13%), Rumuny (8%) a překvapivě Poláky (6%). Více než ¾ všech občanů zemí EU (80 %) se shoduje na tom, že je důležitější než kdy jindy, aby země v Evropě úzce spolupracovaly, a to s ohledem na ekonomický růst zemí jako je Brazílie, Indie a Čína.

Informace o výzkumu

Výzkum byl realizován 4. - 18.3. 2013 na celkovém vzorku 9 333 respondentů starších 18 let ve vybraných 12 členských zemí EU. Dotazování proběhlo na Ipsos online panelu.

Země, které byly do výzkumů zahrnuty -  ČR, Belgie, Francie, Německo, Velká Británie, Itálie, Polsko, Španělsko, Švédsko, Nizozemsko, Chorvatsko, Maďarsko. V ČR bylo dotázáno 1000 respondentů.

Informace o Ipsos

Ipsos poskytuje komplexní služby v oblasti průzkumu trhu a veřejného mínění včetně konzultační činnosti. Spolupracuje s pobočkami sítě Ipsos v 84 zemích světa. Disponuje moderním technickým zázemím pro sběr a zpracování dat a využívá také know-how specializovaných divizí Ipsos Loyalty, Ipsos Marketing, Ipsos MediaCT, Ipsos ASI, Ipsos Public Affairs, Ipsos CEM a Ipsos UU. Je členem organizací ESOMAR, MSPA, SIMAR a SAVA, řídí se jejich etickými principy a metodickými pravidly.

Více na www.ipsos.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …