Jakost kontrolovaných pevných paliv v roce 2014 bez závad

17.01.2015 10:58

Kontroly jakosti pevných paliv probíhají průběžně po celý rok a podílejí se na nich všechny inspektoráty České obchodní inspekce.

Jakost kontrolovaných pevných paliv v roce 2014 bez závad
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

Kontrolovány jsou nejen vytipované prodejny uhlí a dřevních pelet, ale předmětem kontrol jsou také ty provozovny, na něž přicházejí podání spotřebitelů. Pozitivním zjištěním je, že ani u jednoho z 16 odebraných vzorků pevných paliv nebyly zjištěny odchylky od kvality stanovené zákonem o ochraně ovzduší a jeho prováděcími předpisy. Formální nedostatky ve vztahu k tomuto zákonu byly zjištěny v průběhu 70 kontrol provedených v roce 2014 u 5 kontrolovaných subjektů. 

Při kontrolní akci, která probíhala od 18. 8. 2013 do počátku listopadu 2014, navštívili inspektoři ČOI celkem 70 podnikatelských subjektů s cílem ověřit, zda dodržují kvalitu paliv, tj. uhlí a výlisků z biomasy (dle § 16 odst. 1 zák. č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v rozsahu kvalitativních ukazatelů stanovených vyhláškou č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování), a také dodržují-li povinnosti obchodníka (dle čl. 5 Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 995/2010 ze dne 20. října 2010, kterým se stanoví povinnosti hospodářských subjektů uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky). V průběhu akce, na níž se podílely všechny inspektoráty ČOI, byli kontrolováni výrobci a distributoři pevných paliv, zejména uhlí a dřevních pelet.

Jakost pevných paliv

Pro ověření kvality paliv ČOI odebrala v rámci kontrolní akce 16 vzorků pevných paliv, a to 9 vzorků uhlí a 7 vzorků dřevních pelet. Odběr vzorků uhlí (pevných volně ložených paliv), prováděli pracovníci akreditovaných laboratoří za účasti inspektorů ČOI. Analýzy byly provedeny postupy normalizovanými
v určených technických normách.

Z protokolů o výsledcích laboratorních zkoušek vyplynulo, že všechny odebrané vzorky pevných paliv vyhověly požadavkům zákona o ovzduší a jeho prováděcích předpisů. Na základě stížností a podnětů spotřebitelů byly laboratorní zkoušky některých vzorků rozšířeny o stanovení frakce jednotlivých druhů uhlí (podsítné, nadsítné, prach) a vyhodnoceny ve vztahu k  výrobcem deklarované jakosti uhlí.

Výsledky kontroly

Přehled výsledků kontrol jakosti pevných paliv v r. 2014 (dle § 16 zák. č. 201/2012 Sb.):

Inspektorát

Celkový počet kontrol/ dřevní pelety + uhlí

zjištěná porušení - dřevní pelety

zjištěná porušení - uhlí

odebrané vzorky dřevních pelet a výsledky

odebrané vzorky uhlí a výsledky

Středočeský a Hl. m. Prahy

10/1+9

 

 

1/vyhovuje

1 + 1 podnět/ vyhověly

Jihočeský a Vysočina

8/4+4

1

 

1/vyhovuje

1/vyhovuje

Plzeňský a Karlovarský

7/2+5

 

 

1/vyhovuje

1/vyhovuje

Ústecký a Liberecký

3/1+2

 

 

1/vyhovuje

1 + 1 podnět/ vyhověly

Královéhradecký a Pardubický

18/10+8

2

 

1/vyhovuje

1/vyhovuje

Jihomoravský a Zlínský

11/1+10

 

 

1/vyhovuje

1/vyhovuje

Moravskoslezský a Olomoucký

13/6+7

2

 

1/vyhovuje

1/vyhovuje

CELKEM

70/25+45

5

0

7/bez zjištění

9/bez zjištění 

Zjištěná porušení a uložené sankce

Porušení zákona o ochraně ovzduší (§ 16, odst. 1, zák. č. 201/2012 Sb.), bylo zjištěno v 5 případech, a to
u výrobku dřevní pelety. Dva prodávající nepředložili hlášení o kvalitě paliva na Ministerstvo životního prostředí a v dalších třech případech prodávající neprokázali, že paliva splňují požadavky na kvalitu dle tohoto zákona. S kontrolovanými subjekty bude vedeno správní řízení o uložení sankce.

Povinnosti osob

Osoba uvádějící na trh v České republice paliva smí na trh uvést pouze paliva, která splňují požadavky na kvalitu paliv stanovené prováděcím právním předpisem. Splnění těchto požadavků je povinna odběrateli paliva prokázat způsobem stanoveným prováděcím právním předpisem vždy při první dodávce paliva a následně při změně kvality paliva nebo na vyžádání odběratele. Osoby uvádějící na trh paliva stanovená prováděcím právním předpisem mají povinnost ohlásit údaje stanovené prováděcím právním předpisem ministerstvu (pozn. životního prostředí) do 31. března následujícího roku.
§ 16, odst. 1) zák. č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší

Při kontrolách kvality uhlí nebylo zjištěno porušení zákona o ochraně ovzduší, avšak v případě šetřeném na základě podnětu bylo při rozboru odebraného vzorku zjištěno překročení maximální hranice nadsítného o 11,5 % z celkové hmotnosti odebraného vzorku. To bylo kvalifikováno jako nedodržení povinnosti prodávat výrobky v jakosti prodávajícím uváděné, stanovené zákonem o ochraně spotřebitele (§ 3 odst. 1 písm. b) zák. č. 634/1992 Sb.).

Povinnost informovat orgán dozoru o hospodářských subjektech nebo obchodnících, kteří jim dřevo a dřevařské výrobky dodali (dle čl. 5 nařízení EP a Rady č. 995/2010), splnily všechny kontrolované osoby. Všechny subjekty předložily při kontrole také nabývací doklady nebo je doplnily v rámci přijatého opatření. 
           
Závěr

Přestože při kontrolní akci zaměřené na jakost pevných paliv byly v roce 2014 zjištěny pouze formální nedostatky, bude Česká obchodní inspekce v kontrolách prodeje a jakosti pevných paliv pokračovat i v roce 2015, a to nejméně v rozsahu odpovídajícím roku 2014. Kontroly se zaměří kromě koncových prodejců také na další články distribučního řetězce, tj. na dodavatele uhlí a dřevařských výrobků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …