Kulatý stůl na téma: Systém prevence, sledování a léčby dekubitů v ČR

23.11.2015 15:42

Dne 12. listopadu 2015 se pod záštitou hlavní sestry Ministerstva zdravotnictví České republiky Mgr. Alice Strnadové, MBA uskutečnil již 3. Kulatý stůl k problematice prevence, sledování a léčby dekubitů v ČR.

Kulatý stůl na téma: Systém prevence, sledování a léčby dekubitů v ČR
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Akce se koná u příležitosti Světového dne STOP dekubitům, který je vyhlášen Evropským poradním panelem pro otázky dekubitů (EPUAP) na každý třetí čtvrtek v měsíci listopadu, aby se zviditelnila závažnost problému zasahujícího nejen oblast zdravotnictví. Dekubity se dotýkají velké části hospitalizovaných pacientů, ale také osob, o které je pečováno ve vlastním sociálním prostředí. Ačkoli se údaje mohou lišit podle typu poskytovatele zdravotních služeb a skladby pacientů, jejich počty podle údajů ÚZIS dosahují desetitisíců ročně a   prevalenční šetření Národního referenčního centra (NRC) uvádí roční výskyt mezi 2,8 % do 5,1 % hospitalizovaných pacientů z Národního registru hospitalizovaných lze identifikovat 1,2 % pacientů s dekubity ročně. Oba zdroje však mají své limity vzhledem k počtu sledovaných nemocnic a způsobu sledování a záznamu dekubitů.

Cílem Kulatého stolu bylo informovat odbornou i laickou veřejnost jak probíhá implementace doporučení EPUAP a diskutovat o návrhu národní strategie v oblasti prevence, sledování výskytu dekubitů a jejich ošetřování v České republice.

Na setkání zaznělo, jakými aktivitami podporuje Česká republika již čtvrtý Světový den STOP dekubitům, který v letošním roce připadá na 19. listopadu s motem „Váš hlas pro prevenci dekubitů“. Cílem kulatého stolu bylo nejen připravit náměty a aktivity ke světovému dni „Stop dekubitům“, ale vyzvat všechny zainteresované strany k většímu zviditelnění této problematiky a přiblížit se více laické veřejnosti.

Ke kulatému stolu byli pozváni zástupci odborných a profesních organizací, Ústavu zdravotnických informací a statistiky, Národního referenčního centra, poskytovatelů zdravotních služeb, vzdělávacích institucí, zdravotních pojišťoven, zástupci podniků, lékárenství i novináři.

Hlavní sestra MZ ČR Mgr. Alice Strnadová, MBA zhodnotila plnění závěrů a doporučení z předcházejících jednání, předala přítomným překlad nejnovějších doporučení EPUAP, která jsou založena na vědecky podložených informacích. Doporučení je určeno pro využití do praxe i výuce. Jelikož se klade velký důraz na vzdělávání zdravotnických pracovníků, byla provedena analýza vzdělávacích programů 14 akreditovaných certifikovaných kurzů v porovnání s doporučením EPUAP. Byla zjištěna jejich inkonzistence, a proto bude třeba vypracovat vzorový vzdělávací program. Dalším krokem, který by měl podpořit dobrou praxi v prevenci a péči o dekubity je vyhlášení nového rezortně bezpečnostního cíle, uveřejněného ve Věstníku částka 16/2015. Význam rezortně bezpečnostních cílů odůvodnila Mgr. Milena Kalvachová, vedoucí oddělení kvality MZ ČR a upozornila na skutečnost, že zavedení těchto cílů jako povinné plnění minimálních požadavků kvality a bezpečí je vysoce efektivní. Dalším krokem ke zvyšování povědomí o dekubitech bylo vytvoření portálu www.dekubity.eu, který představila PhDr. Michaela Hofštetrová-Knotková a uvedla fakta o „návštěvnosti“ portálu a možnostech jeho využívání nejen zdravotnickými pracovníky.

Prezentace Mgr. Kajetány Ternbachové za NRC a doc. PhDr. Andrey Pokorné, Ph.D. za ÚZIS ukázaly, že existující dvoukolejnost ve sledování výskytu dekubitů bude zřejmě ještě několik let pokračovat a údaje, které nám obě instituce poskytují, je nezbytné správně interpretovat a vykazovaná čísla nelze považovat za skutečný výskyt dekubitů v České republice, ale počet evidovaných případů.

Zástupci poskytovatelů zdravotních služeb (FN Plzeň, FN Hradec Králové, Ústřední vojenská nemocnice v Praze, FN v Motole, FN Olomouc a FN Ostrava) představili vlastní aktivity na podporu Světového dne STOP dekubitům a s potěšením lze konstatovat, se počet zapojených nemocnic každým rokem stoupá. Aktuálně pro letošní rok se k aktivní účasti přihlásilo 16 poskytovatelů péče.

Do debaty o podpůrných aktivitách ke Světovému dni STOP dekubitům se zapojili i zástupci podniků, zazněly nové myšlenky jako je správný postup při přenášení a posouvání pacientů na lůžku, edukace zdravotnických pracovníků jak chránit vlastní zdraví, nabídka edukačních materiálů i zajištění vyškolených odborníků pro pomoc poskytovatelům péče a zdravotnickým zařízením ve vzdělávání.

Diskuse přinesla mnoho dalších podnětů a závěrem se účastníci shodli na společném prohlášení:

Vzdělávání všech zainteresovaných zdravotnických pracovníků i vzdělavatelů v nových trendech prevence, hodnocení stupňů a léčby dekubitů je klíčové – chceme kompetentní zdravotnický personál, vzdělávací aktivity musí být zaměřeny nejen na ošetřovatelskou péči. Pro vzdělávání zdravotnických pracovníků je vhodné využívat osvědčené e-learningové kurzy.

Vybavení pracovišť – všude, kde jsou hospitalizováni rizikoví pacienti, musí být odpovídající vybavení zdravotnickými prostředky – právo pacienta na adekvátní péči.
Odpovídající počet a skladba ošetřovatelského personálu - požadavek legislativy na zajištění kvality a bezpečí poskytovaných služeb je jednou z povinností poskytovatelů.

Úhradu účinných preventivních opatření včetně edukace zdravotními pojišťovnami.

Hygiena - klást důraz na zajištění hygienických opatření a prevence přenosu infekcí, a to i v podmínkách domácí péče.

Podporu podniků - všemi dostupnými prostředky budou podporovat vzdělávací aktivity včetně laické veřejnosti a podílet se i nadále na rozvoji zdravotnických prostředků pro prevenci a léčbu dekubitů ve spolupráci s poskytovateli zdravotních služeb.

Evidenci dekubitů – správce zdravotnického informačního systému bude rozvíjet přiměřené nástroje pro sběr dat. Do evidence dekubitů zapojit také segment primární péče.

Mezinárodní spolupráce – využívat portál dekubity.eu i pro sdílení dat o výskytu dekubitů v jiných zemích, uskutečnit konferenci s mezinárodní účastí u příležitosti Světového dne STOP dekubitům v roce 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…