Letecká záchranka bude v Bechyni jen na přechodnou dobu. Pak se vrátí na základnu v Plané

23.09.2016 14:46

Základna letecké záchranné služby na jihu Čech se přesune na vojenské letiště v Bechyni jen na přechodnou dobu. Pak se má vrátit zpět do Plané u Českých Budějovic, kde momentálně sídlí. Premiér Bohuslav Sobotka to ve čtvrtek slíbil jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi.

Letecká záchranka bude v Bechyni jen na přechodnou dobu. Pak se vrátí na základnu v Plané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Soukromé firmě, která dosud leteckou záchranku v kraji provozovala, letos skončí smlouva a vláda rozhodla, že tuto službu bude od ledna 2017 zajišťovat armáda.

Problém nastal v tom, že její vrtulníky kvůli své vysoké hmotnosti nemohou na heliportu v Plané i na jiných místech přistávat. Po přesunu do Bechyně se navíc prodlouží i doletové časy do určitých částí kraje a tím pádem naroste i doba, během které se pacienti dostanou do nemocnice. Vedení kraje v čele se Zimolou z těchto důvodů již od začátku označovalo tyto plány za nekoncepční a apelovalo vládu, aby svůj záměr přehodnotila.

„Pan premiér mi slíbil, že by se letecká záchranka měla do Plané vrátit co nejdříve, nejlépe již v příštím roce, s takovými vrtulníky, které budou zdejší základně vyhovovat. Zároveň prý bude také hledat řešení, jak toto dočasně opuštěné stanoviště využít,“ potvrdil Zimola.

Ministr Němeček: Leteckou záchranku bude zajišťovat nově vzniklá státní organizace     

„Cílem vlády je abychom v krátkém čase našli v rámci zajištění letecké záchranné služby řešení pro celou republiku a tedy i Jihočeský kraj odpovídajícími typy vrtulníků,“ uvedl Sobotka s tím, že nasazení těžkých armádních strojů na jihu Čech považuje za opravdu dočasné. Bylo by podle něj škoda promarnit investici do základny v Plané, kterou označil za nejmodernější v republice.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček předpokládá, že by leteckou záchranku mohla provozovat nově vzniklá státní organizace, která bude se záchranáři v krajích spolupracovat. „Jakmile bude vysoutěžen nákup vrtulníků, se kterými bude létat, tak se stanou jižní Čechy prvním místem, kde by měla tato organizace působit,“ dodal.

Kraj zprovoznil novou leteckou základnu v Plané za 45 milionů korun loni. Na heliportu mohou přistávat vrtulníky s hmotností do 3,5 tuny, které jako záchranářské využívají prakticky po celé Evropě. Vojenské stroje však váží 6,5 tuny. „Mrzí mě, že s námi dopředu přechod letecké záchranky pod armádu nikdo nekonzultoval a doslova nás postavili před hotovou věc. Stejně tak nevinně se v tom ocitla i armáda, se kterou máme jen ty nejlepší vztahy. Po našich neustálých apelech na vládu i příslušná ministerstva mě proto těší, že se tu rýsuje nějaké řešení v podobě státní organizace, která by měla provoz letecké záchranky s ohledem na potřeby krajů zajišťovat. Tomuto projektu jednoznačně fandím,“ uzavřel hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…