MPO: Program TRIO přinese miliardy na podporu výzkumu a vývoje

25.05.2015 14:28

Vláda České republiky na svém dnešním jednání schválila nový program podpory průmyslového výzkumu s názvem TRIO, který bude realizován v letech 2016 – 2021. Program, který počítá pro výzkumníky a vývojáře s celkovou podporou až 3,7 miliardy korun, předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

MPO: Program TRIO přinese miliardy na podporu výzkumu a vývoje
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Program TRIO je reakcí na klesající objem podpory výzkumu a vývoje produktů uplatnitelných na trhu a přetrvávající nízké využívání výsledků výzkumu v praxi. Navazuje na úspěšný program TIP a bude zaměřen zejména na rozvoj potenciálu ČR v oblasti klíčových technologií (KETs) jako jsou fotonika, mikroelektronika a nanoelektronika, nanotechnologie, průmyslové biotechnologie, pokročilé materiály a pokročilé výrobní technologie.

„Program poskytne ve třech veřejných soutěžích celkovou podporu ve výši 3 700 mil. Kč s tím, že předpokládáme realizaci přibližně 300 projektů řešených povinně ve spolupráci podniků jako garantů aplikace výsledků v praxi a výzkumných organizací zabezpečujících výzkumné zázemí a vysokou inovativnost vyvíjených řešení,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek s tím, že program tak významně podpoří tzv. kolaborativní výzkum a je proto kladně přijímán jak podnikovou sférou, tak ze strany vysokých škol a Akademie věd ČR.

Podpořené projekty budou jednoznačně zaměřeny na zvýšení konkurenceschopnosti a realizaci výsledků výzkumu a vývoje v praxi, neboť výsledkem každého projektu bude prototyp, software, poloprovoz, ověřená technologie, užitný nebo průmyslový vzor či patent.

Program TRIO je komplementární k Operačnímu programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, od kterého ho odlišuje výhradně podpora projektů kolaborativního výzkumu, otevřenost pro uchazeče z celé ČR (včetně Prahy), možnost až 100% podpory pro výzkumné organizace či zaměření na klíčové technologie.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …