Ministerstvo pro místní rozvoj: Pohřeb mimo rakev bude i nadále zakázán

04.04.2016 18:36

Ministerstvo pro místní rozvoj upozorňuje, že informace některých médií o uvažovaných změnách v různých typech pohřbívání (např. mimo rakev) v připravované novele zákona o pohřebnictví, se nezakládají na pravdě.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Pohřeb mimo rakev bude i nadále zakázán
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

Nic takového se v žádném případě netýká 6 000 veřejných hřbitovů v ČR. V žádném z těchto veřejných pohřebišť, které lidé znají a kam chodí, se nebude pohřbívat podle jiných, než zavedených tradic, protože by to byl přestupek. U soukromých pohřebišť tomu ale samozřejmě může být jinak, i zde ale podmínky pohřebiště schvaluje příslušný krajský úřad.

Zákon o pohřebnictví není jen o technických parametrech pohřbívání. Proto jeho navrhovaná důvodová zpráva hodnotí jiné typy pohřbívání, pokud nejsou v rozporu např. s hygienickými normami, v případě neveřejných pohřebišť, jako slučitelné s dobrými mravy. Rituály pohřebnictví se vyvíjejí, například pohřeb žehem povolila plně Římskokatolická církev až v roce 1969.

Ztráta blízké osoby patří k velkým životním tragédiím a my všichni bychom měli být maximálně vstřícní k soukromým rituálům těch, kdo prožili tragickou ztrátu a vyrovnávají se s ní podle svého charakteru, kultury či náboženských rituálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…