O2: Wayra vybrala nejlepší technologické start-upy z regionu do druhého kola akceleračního programu

09.04.2014 15:49

Do globální výzvy se přihlásilo celkem 128 projektů. Do nového akceleračního programu Wayra v Praze nastoupí na konci dubna 10 start-upových firem: 4 české, 3 slovenské, 2 polské a 1 bulharská. Spolupráce s O2 pokračuje.

O2: Wayra vybrala nejlepší technologické start-upy z regionu do druhého kola akceleračního programu
Foto: red
Popisek: O2

Pražský akcelerátor Wayra ukončil výběrové řízení na nové start-upy. Deset vítězných start-upových firem nastoupí do pražské Akademie ve druhé polovině dubna do osmiměsíčního akceleračního programu, jejž zakončí tzv. Demo Day pro investory. Nová skupina start-upů nahradí první skupinu firem, které úspěšně ukončily svůj akcelerační program ve Wayře na konci února. Výběrová komise dvanácti zástupců z řad investorů, byznysu, odborníků z oboru ICT a rovněž zástupců O2 vybírala z 21 finalistů, kteří se probojovali do závěrečného kola.

Celkem se do výběrového řízení přihlásilo 128 týmů z různých zemí z celého světa - nejen z regionu střední a východní evropy, ale také z Izraele, Ruské federace či z USA. Komise hodnotila přihlášené projekty na základě předem stanovených kritérií, z nichž hlavní byla následující:
- Investiční atraktivita pro budoucí investory
- Velikost trhu a možný růst projektu na globálním trhu
- Strategická synergie s byznysem Telefóniky
- Stupeň seniority daného projektu
- Inovativnost
- Tým a jeho potenciál
- Tržní rizika a konkurence.

"Překvapila nás rozmanitost oblastí, které pokrývaly jednotlivé start-upové firmy svými inovativními řešeními: od nápadů týkajících se mobilních a internetových aplikací, přes zajímavá řešení pro oblast finančních služeb, reklamy, elektronického obchodu, e-learningu, sociálních inovací až po start-upy z technologicky náročných oblastí jako jsou Big Data, chytrá města, cloudové služby či bezpečnost," říká Jarmila Plachá, ředitelka Wayra CEE.

Vítězné start-upy získají kromě kancleářských prostor v centru Prahy také investici až do výše čtyřiceti tisíc EUR v hotovosti, know-how v podobě mentorů a koučů a také přístup k 300 milionům zákazníků skupiny Telefónica po celém světě. "Wayra na rozdíl od ostatních akcelerátorů nabízí start-upům možnost využít globální síť svých akademií a oslovit tak investory a obchodní partnery na daleko širší platformě než jiné akcelerátory," dodává Jarmila Plachá.

Wayra CEE představuje vítěznou skupinu deseti vybraných firem:

1. AudioTrip, Polsko: mobilní sociální aplikace s podporou GPS umožňuje prohlídky turistických zajímavostí se zvukovým průvodcem a bez nutnosti hradit roamingové poplatky.

2. DATY, Česká republika: s využitím veřejně přístupných databází a inovativních nástrojů z oblasti zpracování Big Data vytváří platforma DATY unikátní informační zdroj o zákaznících podniků i o jejich konkurenci.

3. Ingen.io, Bulharsko: API platforma umožňující odhalovat skryté a hodnotné informace z nestrukturovaných textů, cílící na uživatele z oblasti businessu.

4. Lingout, Slovensko: velmi přínosná aplikace primárně určená pro vývojáře. Komplexní API nástroj ovládající kompletní lokalizační proces u mobilních aplikací - počínaje přípravou aplikace, přes překlad všech textů pro účely testování a konče zpracováním chyb v lokalizaci.

5. LiveDispatcher, Slovensko: logistická aplikace s uplatněním v různých oblastech podnikání, umožňující efektivně řídit pracovníky v terénu.

6. Smartsense, Česká republika: informační systém pro správu nemovitostí, založený na chytrých mapách a propojení dat pomocí inteligentních senzorů. S informací co, kde a kdo umožňuje Smartsense zařadit geografická data o nemovitostech do souvislostí.

7. Staffino, Slovensko: mobilní a webová aplikace zaměřená na zlepšení zákaznické zkušenosti. Staffino usiluje o to stát se standardem při poskytování služeb hodnocení zákaznické zkušenosti a analýzy kvality služeb pro zákazníky.

8. Tabfoundry, Česká republika: umožňuje firmám lépe využít sociální sítě - systém cloudových a webových aplikací dává firemním zákazníkům možnost využít sociální sítě profitabilním způsobem: ke zlepšení prodejních výsledků, získání více fanoušků a jejich většímu zapojení.

9. Telmedicin.com, Polsko: e-health platforma přinášející průlomové řešení v přístupu k lékařským konzultacím díky zprostředkování kontaktu mezi pacientem a specialistou 24 hodin denně a kdekoli na světě.

10. UpTAXI, Česká republika: inovativní propojení marketingu a taxislužby, které umožňuje zlepšit zákaznickou zkušenost a zároveň zajímavým způsobem vytváří nový prodejní kanál s cílenou reklamou.
Spolupráce s O2 pokračuje

Výběrového řízení se zúčastnili i zástupci O2 v České republice. Obě strany se dohodly na další spolupráci s cílem umožnit inovativním nápadům jednotlivých firem vyzkoušet své podnikatelské nápady v reálném prostředí. Startupy budou mít rovněž možnost využít znalosti a zkušenosti odborníků z řad zaměstnanců O2, kteří se opět zapojí do mentoringu start-upových týmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…