Ombudsmanka: 3. čtvrtletí - víc případů v působnosti i zmírnění tvrdého zákona

09.10.2015 16:10

Ve třetím čtvrtletí se na ochránkyni obrátilo s žádostí o pomoc celkem 1658 osob. Letní měsíce se jako každý rok projevily mírným snížením počtu stížností, což ale dalo ochránkyni příležitost ukončovat časově náročnější šetření z předchozích období. Ve třetím čtvrtletí tak ochránkyně vyřídila 1766 stížností.

Ombudsmanka: 3. čtvrtletí - víc případů v působnosti i zmírnění tvrdého zákona
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Lidé se na veřejnou ochránkyni práv mnohem častěji obraceli s problémy, kterými se může zabývat, v nichž může zahajovat šetření nebo účinně radit, v případech, kdy se na ni lidé obrátili např. předčasně a sami ještě mají možnost se bránit. Podnětů v působnosti bylo ve třetím čtvrtletí už 65 %, což je letos největší podíl. Jen pro srovnání, zatímco v loňském roce tvořily podněty v působnosti 58 %, letos je jich stále nad 60 %. Svědčí to o zvyšujícím se povědomí lidí o tom, čím se veřejný ochránce práv může zabývat.

„U případů, které jsou v působnosti, jsme velmi úspěšní a za celý rok se najde jen tak do deseti případů, v nichž se nám nepodaří dosáhnout nápravy. Víc podnětů v působnosti tedy znamená, že mohu s využitím svých pravomocí pomoci více lidem,“ komentuje údaje ze statistik ochránkyně Anna Šabatová.

Nejvíce lidí se ve třetím čtvrtletí na ochránkyni obrátilo opět s problémy v oblasti sociálního zabezpečení (291 podnětů). Druhou nejpočetnější oblastí však tentokrát nebylo stavebnictví (88 podnětů). Předstihly ho stížnosti týkající se vězeňství, policie a armády (94 podnětů). Ve stavebnictví se nejčastěji jednalo o problémy související s rozhodováním o umístění stavby nebo o změně stavby. Ve vězeňství pak převládají stížnosti týkající se přemístění do jiné věznice.

Devadesát osm lidí potřebovalo ve třetím čtvrtletí, aby jim veřejná ochránkyně práv pomohla vyřešit jejich problémy s důchodem. U starobních důchodů šlo ve většině případů o zhodnocení všech dob pojištění do výpočtu důchodu, u invalidních důchodů se pak často jedná o nesouhlas s určením stupně invalidity.

Asi nejvýrazněji se letní měsíce projevily na stížnostech týkajících se práce a zaměstnanosti. Oproti druhému čtvrtletí jich ubylo téměř o polovinu. Lidé žádali o pomoc nejčastěji při problémech se zařazením či vyřazením z evidence úřadu práce nebo s rozhodnutím o podpoře v nezaměstnanosti.

Ochránkyně se však setkala i s případem ilustrujícím tvrdost zákona o zaměstnanosti, který nepříznivě dopadá na zaměstnance, jimž vznikla dočasná pracovní neschopnost v ochranné lhůtě 7 dnů po skončení zaměstnání, popř. těsně před skončením pracovního poměru, a trvala cca 1 rok. Přesně v takové situaci se ocitla stěžovatelka, která z důvodu vážného onkologického onemocnění a dlouhodobé pracovní neschopnosti nezískala v rozhodném období požadovaných 12 měsíců doby důchodového pojištění (chybělo jí cca 15 dnů). Nebyla jí proto přiznána podpora v nezaměstnanosti. O změnu zákona a jeho zmírnění v těchto případech usiloval ochránce už od roku 2012. Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se o změnu zasazovala v rámci připomínek k novele zákona o zaměstnanosti.

Výsledek je pozitivní, a podle novely účinné od 1. 10. 2015 by už k takovým případům nemělo docházet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…