Taková přirovnání. Zeman znectil Halíka a Pekarovou jako nikdy

08.02.2024 13:50 | Rozhovor

Inkvizitorské sklony v kombinaci se skrytým antisemitismem. Těmito slovy komentuje bývalý prezident republiky Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz signatáře výzvy vládě, aby upustila od silně proizraelské politiky. Ušetřena nezůstala šéfka Sněmovny a TOP 09 Pekarová Adamová, která při návštěvě Arménie a Ázerbájdžánu vzájemně popřela vlastní výroky. Zeman ji přirovnal k literární postavě Eulálii Čubíkové z Chevallierova románu Zvonokosy.

Taková přirovnání. Zeman znectil Halíka a Pekarovou jako nikdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident Miloš Zeman vystoupil na semináři Evropa a svět 2030 pořádaného pod záštitou poslanců Vladimíra Zlínského a Marie Pošarové

Pane prezidente, ve vládní koalici to poslední týdny dosti vře. Nejprve se šéf STAN Rakušan pustil do premiéra, což spustilo slovní přestřelky a vyvrcholilo komedií se zmocněncem pro euro, který nakonec nebude. Jak vnímáte tyto třenice? Snaží se STAN vytvořit dojem, že je opozicí uvnitř vlády?

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí

Po více než třiceti letech v politice si dovedu dešifrovat základní motivy aktérů této hry. Základním motivem je fakt, že se blíží volby. Ať už evropské, krajské a konec konců i parlamentní. Kdyby vláda byla úspěšná, bude vládní koalice pochopitelně držet pohromadě a chlubit se svými úspěchy. Protože je vláda totálně neúspěšná, u jednotlivých členů této koalice jsou atavistické pudy jistých drobných milých hlodavců, o kterých se říká, že jako první opouštějí loď. 

První to začali Piráti, ale protože ti mají jenom čtyři poslance, nebyli vnímáni jako příliš důležití. STAN je naopak druhá nejsilnější vládní strana a její snaha emancipovat se je tak naprosto viditelná, že z toho čouhá jako pověstná sláma z bot.

Premiér Fiala příliš na tyto výpady nereagoval. O čem to vypovídá? Jedni mohou mínit, že klid a rozvaha, druzí zase, že slabost.

Poměrně nedávno, asi před měsícem, jsem si vymyslel nový bonmot. Patrně bude poslední v mém životě, ale už jsem ho v několika rozhovorech uplatnil. Bonmot zní, že rozdíl mezi politologem a reálnou politikou je stejný jako rozdíl mezi sexuologem a reálným sexem. Petr Fiala je politolog a tím je řečeno vše.

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová vyrazila na cesty. Během návštěvy Arménie v Jerevanu slíbila, že až dorazí do ázerbájdžánského Baku, vysloví tam arménskému lidu podporu s ohledem na dlouhé spory o Náhorní Karabach, který byl Azery nedávno celý obsazen a Arménci vyhnáni. Jenže v Baku se Pekarová naopak vůči Arménii vymezila a podpořila ázerbájdžánský nárok na Karabach. Nakolik moudrý je takový způsob diplomacie ze strany třetího nejvyššího ústavního činitele?

O paní Pekarové Adamové jsem se vyjadřoval mnohokrát. Mám-li nyní říci něco nového a pokud možno originálního, odkázal bych čtenáře a milovníky literatury na Chevallierův román Zvonokosy, kde je postava Eulálie Čubíkové (jde o postavu zahořklé, pokrytecké staré panny, která falešně káže o morálce a jejíž slova se rozcházejí s činy, pozn. red.).

Česká média nedávno citovala ukrajinský seznam lidí, politických stran a organizací, kteří jsou označeni jako „bakterie ruského světa“. Od nás je tam například Andrej Babiš, Alena Schillerová, Václav Klaus, ale také TV Nova. Váš komentář?

Jak to, že tam nejsem já?

Několik desítek veřejně známých osob, včetně kněze Tomáše Halíka, zveřejnilo petici, ve které vyzývají vládu, aby upustila od proizraelské politiky s odkazem na humanitární katastrofu, kterou podle nich Izrael vyvolal v Gaze. Váš názor dovedu odhadnout. Překvapilo Vás, že s touto výzvou přišli?

Myslím si, že český antisemitismus byl s výjimkou protektorátu a částečně druhé republiky vždy pouze latentní, protože oficiální linie české politiky byla vždycky proizraelská. Nedělejme si iluze, že latentní antisemitismus najednou nějakým zázrakem vymizel. Vámi citovanou petici považuji za výron latentního antisemitismu. A to zejména u lidí, kteří mají inkvizitorské sklony, což předpokládám u pátera Tomáše Halíka, ale také u Anny Šabatové vzhledem k její podpoře známé sekty v kuřimské kauze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdejší presstituti, zbohatlíci a "lepšolidi" jsou tedy sebranka !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 08.02.2024 14:36:00
Pro ně je "ruský šváb" každý, kdo nekope za Ameriku, která je rakovinou současného světa a ve velkém úpadku. V úpadku ekonomickém, finančním, společenském i morálním. Tato česká sebranka je tvořena morálně defektními jedinci, kterým ještě nedošlo, jak jsou morálně ubozí, ale sebevědomí mají na rozdávání. Není mi jasné, z čeho jejich nepatřičné sebevědomí pramení. Zda-li tou příčinou jsou prachy, světla reflektorů či jen obyčejná nadutost, kterou prezentují vždy a všude. Nejčastěji asi vše dohromady..

|  19 |  1

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…