PSNV vzdělává včelaře na letních školách

27.06.2015 12:55

Pracovní společnost nástavkových včelařů (PSNV-CZ) považuje za jeden ze svých cílů vzdělávání včelařů v jejich oboru. Proto i letos nabízí začátečníkům i pokročilým řadu příležitostí, jak se naučit více. Pro tuto sezónu zorganizovala kromě řady kurzů, přednášek a seminářů také patnáct víkendových letních škol po celé České republice.

PSNV vzdělává včelaře na letních školách
Foto: pnsv.cz
Popisek: Včelařství - ilustrační foto

Kurzy jsou rozděleny na přípravku pro úplné začátečníky, kteří by chtěli začít, ale se včelařením nikdy nepřišli do kontaktu. Dále na první stupeň pro včelaře, kteří nabírají první zkušenosti, a druhý stupeň pro pokročilé, kteří již včelaří a hledají inspiraci pro zdokonalení svých metod, či chtějí získat další speciální znalosti a dovednosti.

Letní školy PSNV-CZ mají mezi včelaři dobrou pověst nejen proto, že je vedou respektovaní odborníci, ale také pro vyvážené spojení nezbytné teorie s praxí na včelnicích organizátorů. Pro některé účastníky je to jejich první příležitost sáhnout si do úlu, vyzkoušet si manipulaci se včelami, osvojit si základy jejich chovu. Pokročilejší si doplňují znalosti o množení včelstev, chovu matek, některé kurzy nabízejí i speciality jako je výroba medoviny nebo provoz velkovčelařství naživo.

Neformální pokračování i v červenci

Zkušení lektoři PSNV-CZ pomáhají účastníkům nalézat odpovědi na jejich dotazy a v praxi s nimi řeší situace, s jakými se ve včelstvech každodenně potýkají. „Ocenila jsem hlavně možnost ujasnit si spoustu otázek, které se mi v uplynulé sezóně honily hlavou. Ne všechno se dá najít v knížkách, mít tři dny k dispozici někoho, kdo včelám opravdu rozumí, bylo perfektní,“ říká Lucie Válová, účastnice letní školy v Křivenicích.

Výuka na letních školách nezná „padla“, studenti si odnášejí spoustu poznatků i z večerních debat a promítání naučných videí. A třeba ta Křivenická má své neformální pokračování i v červenci, kdy bude zralý víčkovec, na který si skvělá parta účastníků v rámci výuky založila. Přehled škol, podrobné informace, ohlasy účastníků i reportáže z průběhu akcí můžete najít  ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…