Pardubická nemocnice: Malá pardubická Live nabídne živé přenosy operací

09.05.2017 13:03

Live Surgery. Aneb chirurgie naživo. To bude hlavní téma tradičního setkání očních lékařů pořádané očním oddělením Pardubické nemocnice. Letošní akce se uskuteční v pátek 12. května 2017 pod novým názvem Malá pardubická Live a čtvrtým rokem po sobě budou její součástí i operace, které budou živě přenášeny do posluchárny a doprovázeny odborným komentářem.

Pardubická nemocnice: Malá pardubická Live nabídne živé přenosy operací
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

„Živé přenosy z operačního sálu jsou pro účastníky setkání vždy velmi zajímavé. Navíc v letošním roce jsme získali nový operační mikroskop, který díky svým parametrům, zobrazení nebo ergonomii patří mezi světovou špičku. Můžeme tak ukázat naše současné operační možnosti v praxi,“ uvedl primář očního oddělení Pardubické nemocnice Jan Novák, jenž bude provádět operace spolu s Evou Klofáčovou z Oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Praha. „Chceme v rámci tohoto setkání předvést operaci šedého zákalu v kombinaci s vitreoretinálním výkonem a operací makulární díry. Počítáme s moderním pojetím operace, tedy i s prevencí sekundární katarakty. Já budu operovat přední segment oka a kolegyně zadní segment,“ dodal docent Novák.

V průběhu akce bude rovněž zdokumentována činnost aplikačního centra očního oddělení Pardubické nemocnice při léčbě věkem podmíněné makulární degenerace. Jiří Lochman v přímém přenosu přiblíží práci chirurgů tohoto pracoviště předvedením aplikace farmak do nitra oka.

Živě přenášené operace bude ve velké posluchárně Pardubické nemocnice provázet odborným komentářem Jiří Blažek. Lékař pořádajícího očního oddělení se zapojí i do bloku přednášek. Účastníky Malé pardubické Live seznámí se svými zkušenostmi a poznatky z více než měsíční práce dobrovolníka v Ghaně, kde pomáhal s operacemi šedého zákalu.

Lékaři a sestry očního oddělení si pro tuto akci připravili ještě dalších šest přednášek. Hovořit budou o práci sestry při chirurgické léčbě sítnice, představí vyšetřovací a diagnostické metody při léčbě sítnice. Prezentován bude také současný stav centrové léčby na očním oddělení Pardubické nemocnice, které se v minulém roce stalo aplikačním centrem. „Můžeme oficiálně podávat speciální léčiva, která mohou stabilizovat nebo i zlepšit stav oka při věkem podmíněné makulární degeneraci, při diabetickém postižení makuly nebo po cévních postiženích centrální sítnicové žíly,“ uvedl primář Novák.

V bloku přednášek zazní rovněž sdělení o výsledcích chirurgické léčby makuly na zdejším oddělení a hovořit se bude rovněž o sekundární kataraktě či diabetické retinopatii, což je nezánětlivé onemocnění oční sítnice. „Sekundární katarakta je palčivým problémem současného očního lékařství. Je to základní komplikace, která nastává prakticky po každé operaci šedého zákalu,“ uvedl primář Novák a dodal: „Diabetická retinopatie je chronickým problémem naší společnosti vzhledem ke stoupajícímu počtu diabetiků.“

Program připravený očním oddělením Pardubické nemocnice doplní ještě přednáška jednoho hosta. Bude jím oční lékař Tomáš Zaydlar z Klaudiánovy nemocnice Mladá Boleslav. „Seznámí nás s výsledky léčby vitreomakulárního trakčního syndromu, což je onemocnění rozhraní sklivce a sítnice,“ uvedl docent Novák.

Malá pardubická Live se v pátek 12. května koná ve velké posluchárně Pardubické nemocnice. Slavnostně bude zahájena v 9.00 hodin. O deset minut později již bude probíhat živý přenos z operačního sálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…