Pardubický kraj: Posun v jednání o výstavbě vysokého napětí. ČEZ nabízí více peněz majitelům pozemků

30.04.2015 12:28

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický inicioval další z řady jednání ohledně plánované výstavby vedení vysokého napětí z Hlinska do Poličky. Trasa vedení je plánována mimo jiné katastrem obce Borová u Poličky, kde v minulosti vznikla petice proti této výstavbě. Na jednání byli přítomni kromě zástupců obce Borová a starostů dalších obcí, také zástupci České energetické přenosové soustavy (ČEPS) a zástupci společnosti ČEZ Distribuce, kteří předložili přítomným návrh na finanční vypořádání věcného břemene na pozemcích dotčených výstavbou vedení.

Pardubický kraj: Posun v jednání o výstavbě vysokého napětí. ČEZ nabízí více peněz majitelům pozemků
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hejtman Martin Netolický a starostka obce

„Distribuční společnosti navrhla velmi vstřícnou metodiku pro výpočet ceny při uzavírání věcných břemen, přičemž tato cena je 1,5 násobkem oproti vypracovanému znaleckému posudku. To se týká také odškodnění majitelů pozemků v případě umístění podpěrných patek sloupů vysokého napětí,“ sdělil po jednání hejtman Martin Netolický. „Pro účely dalších jednání byla ustavena speciální pracovní skupina, ve které budou zástupci všech zúčastněných stran včetně zástupců kraje či mikroregionu. Věřím, že stavba může být zahájena již v roce 2017 s dokončením nejpozději v roce 2019. Proto máme stále čas na vyjednání přijatelného řešení,“ uvedl Martin Netolický.

Výstavba vedení vysokého napětí z Hlinska do Poličky a dále pak do Svitav je nezbytnou součástí dalšího rozvoje regionu, jelikož již od září 2013 jsou ČEZem odmítány žádosti o připojení do sítě, jejíž kapacita je nedostatečná. Plánovaná délka první etapy výstavby z Hlinska do Poličky je 28 kilometrů. Předpokládaná cena se pohybuje pod hranicí 300 milionů korun.

Společnost ČEZ Distribuce na jednání navrhla maximální součinnost obyvatelům obce při uzavírání věcných břemen a to včetně zpřístupnění znaleckých posudků či pomoci při ověřování podpisů smluv. Navrhovaná cena za uzavření věcného břemene ve všech obcích, v jejichž katastru se plánovaná trasa nachází, dosahuje 1,5 násobku ceny určené znaleckým posudkem. V případě stanoveného ochranného pásma, kde nebude věcné břemeno vkládáno do katastru nemovitostí, se předpokládá cena poloviční. Zástupci společnosti zároveň přislíbili individuální řešení k maximální spokojenosti obyvatel. „Z jednání mám osobně velice dobrý pocit, protože prezentované návrhy značí zájem o co nejrychlejší a nespravedlivější vyřešení situace,“ dodal Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

10:17 Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské…