Pražští letečtí záchranáři budou předávat své zkušenosti čínským kolegům ze Šanghaje

03.08.2017 17:10

V říjnu letošního roku přiletí do Prahy první tým budoucích leteckých záchranářů a lékařů z čínské Šanghaje. První šestičlennou skupinu, která dorazí do Vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, bude postupně následovat dalších pět týmů. Systém dlouhodobého tréninku je připraven tak, aby v Šanghaji mohla během tří let vzniknout letecká výjezdová skupina v podobě, jak ji známe z České republiky.

Pražští letečtí záchranáři budou předávat své zkušenosti čínským kolegům ze Šanghaje
Foto: ZZS MSK
Popisek: letečtí záchranáři

Pražská záchranka, nejdéle sloužící evropská služba přednemocniční neodkladné péče s nepřetržitým provozem, bude předávat Číňanům potřebné zdravotnické a organizační know-how, včetně nácviku situací přímo v terénu. Praha se totiž nedávno stala partnerským městem čínské Šanghaje a svazek nyní doplnila i smlouva o spolupráci mezi pražskou a šanghajskou záchrannou službou. Náklady na pobyt a výcvik čínských specialistů v Praze uhradí globální finanční společnost Home Credit ze skupiny PPF.
 
„Naši čínští partneři chtějí vedle zdravotnických postupů pomoci i s transferem know-how v oblasti plánování a financování. Šanghaj si přitom vybírala mezi zkušenostmi z Říma a Prahy, přičemž přednost dostala naše záchranná služba. Ta je nejen na špičkové odborné úrovni, ale je také jednou z nejdéle provozovaných na světě a Pražanům pomáhá již 160 let. Také pokládám za úspěch, že přenos pražského know-how může být vpravdě humanitárním gestem, protože hlavní město se opírá o financování všech nákladů na trénink z velkorysého grantu firmy Home Credit,“ říká Radek Lacko, pražský radní odpovědný za oblast zdravotnictví.
 
Kvůli tomu nyní do Prahy dorazila šéfka šanghajského zdravotnictví s týmem záchranářů. Sešli se s vedením města, záchranné služby i ministerstva zdravotnictví a bavili se jak nejlépe nastavit dvouletý tréninkový program, který bude probíhat v Praze i v Šanghaji. Kromě vlastního výcviku řešili také organizaci záchranné služby, optimální nastavení spolupráce mezi vrtulníky, sanitkami a nemocnicemi i budoucí nastartování „ostrého“ provozu přímo v Šanghaji. V tomto ohledu má Praha dalekosáhlé zkušenosti, neboť letecká záchranná služba zde funguje přes třicet let bez jediné nehody.
 
„Výcvik se bude opírat především o praktickou výuku. Kolegům předáme zkušenosti nejen z práce na palubě vrtulníku, ale především know-how o efektivním nastavení spolupráce mezi dispečinkem a záchranáři během celé organizace zásahu, včetně komunikace s pozemním zdravotnickým týmem a předáním pacienta na urgentní příjem,“ říká ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch.
Program okomentoval i Milan Tománek, ředitel komunikace skupiny Home Cedit: „Náš grant pro výcvik čínských leteckých záchranářů v Praze je jedním z největších jednotlivých programů sociální odpovědnosti Skupiny Home Credit. Jsme hrdi, že můžeme být součástí spolupráce mezi pražskými a šanghajskými záchranáři, neboť věříme, že podpora komplexních programů, které mění věci od základu, globální skupině s 76 miliony klientů a 135 tisíci zaměstnanci prostě sluší.“ 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…