Probační a mediační služba na Kriminologických dnech

17.02.2019 7:33

V Ústí nad Labem se ve dnech 21. - 22. ledna 2019 konal sedmý ročník Kriminologických dnů. Konference se zúčastnili zástupci Probační a mediační služby, kteří se v průběhu prvního dne představili v panelu věnovanému tématu resocializačních programů pro dospělé pachatele trestné činnosti. Moderování se ujala vedoucí metodického a analytického oddělení Mgr. Kamila Špejrová.

Probační a mediační služba na Kriminologických dnech
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

V rámci panelu proběhla diskuse na téma aktuální situace v oblasti akreditačního a dotačního řízení Ministerstva spravedlnosti a naplňování Koncepce rozvoje probace a mediace do roku 2025 s hlavním důrazem na rozvoj tzv. programových center, která by měla vzniknout ve všech osmi soudních krajích. „V programových centrech budou proškolení lektoři zajišťovat provádění resocializačních programů pro mladistvé a dospělé pachatele. Centra tak budou tvořit součást kontinuálního procesu reintegrace pachatelů do společnosti a jejich vznikem se zvýší jak dostupnost, tak efektivita prováděných programů“, dodává Mgr. Kamila Špejrová.

Dalším tématem bylo představení aktivit projektů Křehká šance II a Na správnou cestu II. Program Victim Impact Training je realizován v sedmi českých věznicích a vychází z myšlenek restorativní justice. Jde o skupinový výukový program se sociálně terapeutickými prvky, který je zaměřen na zvýšení odpovědnosti pachatele za jeho protiprávní jednání a zvýšení schopnosti empatie ve vztahu k obětem trestné činnosti. Program Proti násilí II se naopak zaměřuje na snížení výskytu násilného chování a páchání násilné trestné činnosti u mladých dospělých pachatelů. Řada těchto pachatelů je dospělá ve smyslu zákona, biologickým věkem, avšak ne z hlediska sociálně-psychologického, a proto program cílí i na předání informací, zkušeností a postupů, které klientům umožní orientaci ve světě dospělých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …